Start pentru modernizarea celor 35 de km ai Drumului Pescenei, drum care leagă Vâlcea de Mijloc cu Vâlcea de Sud

Este drumul folosit de dacii care avea cetăţile de la Cărămizi pentru a face legătura cu bazinul viticol al Drăgăşanilor şi sus spre Buridava. Este drumul care taie cel mai lung lanţ forestier din zona subcarpatică, ultima frontieră a fagului, pădurea Cotoşmanu – Pesceana

Da, este drumul care porneşte din Valea Luncavăţului şi urcă frumoasa pădure a Pescenei. Aici există una dintre legendele hazlii ale secolului trecut. Cică pe la 1900, locuitorii din comunele Şirineasa şi Pesceana îşi schimbau mejdina în fiecare noapte. Ba cu 100 de metri mai sus, ba invers, cele două obşti vecine disputându-şi teritorial proprietatea. După zeci de procese, a intervenit armata iar generalul Pleşoianu a adus de la munte o ditamai stânca, pe care a aşezat-o pe locul de graniţa. „Acum mutaţi-o dacă mai puteţi”, a spus generalul.

Stânca şi acum se află la ieşirea din pădure. Iar de aici drumul străbate valea râului care a izvorât după ce un bou a lovit o piatră în pădurea Higi. Este râul dacic al Pescenei care porneşte de sub un copac. Acesta udă toată valea până jos la Suteşti.

Drumul străbate moşiile boierilor Creţeanu, Amărăscu şi Sutescu, mari moşii din secolul XVIII, actualele comune Creţeni Amărăşti şi Suteşti. Dar nu înainte de a intra în comuna marelului ierarah Bartolomeu Anania, la Glăvile.

Acesta este drumul care din primăvară, de cum timpul bun va permite, va intra în reabilitare.

Consiliul Judeţean Vâlcea va reabilita şi moderniza, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, drumul judeţean 677 A – Creţeni – Amărăşti – Glăvile – Pesceana – Şirineasa, km 0+000 – 35+020.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, s-a deplasat astăzi, 10 ianuarie 2019, în teren, pentru a semna alături de constructorul care a câştigat licitaţia, contractul de lucrări (proiectare şi execuţie) şi pentru a preda amplasamentul lucrărilor pentru acest obiectiv de investiţii.
Contractul de lucrări (proiectare şi execuţie) a fost încheiat cu SC CONSTRUCŢII SA şi are o valoare totală de 74.602.860 lei (inclusiv TVA), din care: 494.522,35 lei (inclusiv TVA) pentru proiectare şi asistenţă tehnică şi 74.108.337,65 lei (inclusiv TVA) pentru execuţie.
Durata contractului este de 32 de luni, din care 2 luni sunt prevăzute pentru proiectare şi 30 de luni pentru execuţia lucrărilor.

„Astăzi am semnat un nou contract de lucrări, deosebit de important, pentru reabilitarea Drumului Judeţean 677A – Creţeni – Amărăşti – Glăvile – Pesceana – Şirineasa, un drum cu o lungime de peste 35 de km, care porneşte din localitatea Suteşti, din DN 67B, traversează comunele Creţeni, Amărăşti, Glăvile, Pesceana şi Şirineasa, având punct final în DJ 677F, pe raza comunei Şirineasa.
Noua investiţie, în valoare totală de 74.602.860 lei, inclusiv TVA, presupune reabilitarea drumului pe întreaga sa lungime de 35,220 km; realizarea a 38,850 km şanţuri şi 9.940 m rigole; consolidarea sau reabilitarea a 7 poduri şi 70 de podeţe existente; construirea a 86 podeţe tubulare noi şi 626 podeţe de acces la proprietăţi, lucrări de punere în siguranţă a drumului, precum şi alte lucrări necesare pentru asigurarea unui trafic fluent şi în siguranţă. Mă bucur că începem anul cu dreptul, cum se spune în popor, şi că mai bifăm o realizare pe lista proiectelor de investiţii pe care ni le-am propus pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere a judeţului nostru”. – Constantin Rădulescu, Preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *