5 profile de Învăţământ Dual la Râmnicu Vâlcea; Anul viitor vor fi mai multe, potrivit primarului Mircia Gutău

Sudori, lăcătuşi, confecţioneri printre meseriile care se studiază începând din această toamnă la Liceul Energetic, în cadrul învăţământului dual, o investiţie, din punctul nostru cea mai importantă, la nivelul judeţului.

„În aceste zile se modernizează atelierele cu aparatură de ultimă generaţie din Germania. Copiii vor învăţa meserie pe utilaje noi. Este o realizare, faptul că 7 agenţi economici s-au implicat în acest învăţământ, care pe copii nu-i costă nimic. Aceştia primesc 200 de lei de la minister, 200 de la agenţii economici, stau în internatele primăriei. Deci au totul asigurat, numai să dorească să înveţe o meserie. Am informaţii că la anul vor fi şi mai mulţi doritori. Este o investiţie în viitor, în forţă de muncă specializată”, spune primarul Mircia Gutău.

Aceste tip de învăţământ profesional dual se organizează numai la cererea agenţilor economici. Autorităţile educaţionale răspund de asigurarea resurselor umane şi financiare şi organizează formarea teoretică tehnică din şcoală (1-2 zile de studiu pe săptămână), iar angajatorul trebuie să ofere resursele umane şi financiare şi să organizeze formarea practică, de la locul de muncă (3-4 zile).

Această ultimă formă de învăţământ profesional se adresează  elevilor care au absolvit învăţământul obligatoriu, pentru a obţine competenţele necesare pentru intrarea pe piaţa muncii, oferindu-le astfel o rută alternativă de formare. Într-un fel se aseamănă cu şcolile postliceale care formează profesionişti special pentru piaţa muncii, numai că în loc de o diplomă de absolvire a 12 clase, trebuie să dai dovada absovirii celor 10 clase obligatorii.  Practic, învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare. De asemenea, la învăţământul dual au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare.

La Râmnicu Vâlcea, în cadrul Liceului Energetic,  funcţionează ca şi la Braşov acest centru de învăţământ dual.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *