Maramureşenii au descoperit Vâlcea; 2 proprietăţi cumpărate în comuna Roşiile

Argumentul decisiv că infrastructura aduce o localiitate pe hartă se dovedeşte deja un fapt împlinit, cel puţin comuna vâlceană Roşiile.

O localitate poziţionată fix în zona subcarpatică, strecurată atât pe valea Şasei cât şi pe toate dealurile de mijloc ale judeţului, această este Roşiile, devenit din acest an, un important nod rutier. Roşiile sunte legate de Râmnicu Vâlcea şi de Bălceşti dar prin 2 noi rute de Drăgăşani şi de judeţul Gorj, graţie investiţiilor în infrastructură realizate de Consiliul Judeţean.

Pitorescul aşezării atrage deja mulţi noi proprietari de case, din Dolj, Olt, Teleorman care şi-au cumpărat case vechi şi au ales să locuiască aici, pe perioada verii.

Pentru că, după cum spune, primarul Doru Diaconu, „verile la Roşiile sunt răcoroase, niciodată nu au fost temperaturi caniculare, pădurile care încojoară localitatea sunt un scut termic foarte bun, păstrând ienile blânde şi lunile de vară într-un ambient plăcut”

Recent doună familii din Maramureş şi-au cumpărat locuinţe asta după ce casele părăsite dinspre Perteşti au început să fie achiziţionate.

„Sate care mureau efectiv prind din nouă viaţă. Avem case deja cumpărate spre Perteşti şi avem deja maramureşeni spre Fârtăţeşti. Drumul asfaltat, apa, curentul sunt cele care intersează potenţiali cumpăratori”, mai spune primarul din Roşiile.

Povestea comunei Roşiile, începe după ce străbaţi culmea Lăpuşatei, un versant deluros care ţine iarna zăpada pe el, iar vara, la umbra alunilor, cosaşii şi mierlele anunţă că ne apropiem de comuna care a dat României, o voce de aur în folcor, pe nimeni alta, decât Maria Ciobanu. Iernile se deschid după cortina albă a pădurilor de fag, eliberând frumoasa vale a Sasei.

Aici se mai spune că ciocârliile au fost la începutul începuturilor iele, aceste iele luau minţile bărbaţilor, îi transformau în neoameni şi le promiteau nemurirea. Până când o zână bună, un fel de Cosânzeană, sosită pe valea Sasei, a dezlegat blestemul bărbaţilor iar pe iele le-a transfomat în ciocârlii.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *