Zăcământ URIAŞ de gaze naturale descoperit în judeţul Vâlcea!

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a descoperit noi resurse în imediata apropiere a infrastructurii existente în judeţul Vâlcea, Oltenia.

Sonda Mamu 4317 a fost forată în proximitatea zăcământului Mamu, la o adâncime de aproximativ 4.400 de metri şi a confirmat existenţa gazelor şi condensatului. Datorită proximităţii faţă de infrastructura existentă, sonda a intrat în producţie la sfârşitul lunii octombrie, cu un volum iniţial de peste 190.000 m3 /zi (circa 1.100 bep/zi).

Zăcământul Mamu se află în producţie din 1980, dar continuă să fie unul dintre zăcămintele cu cea mai mare producţie din portofoliul OMV Petrom. Producţia curentă a acestuia este de aproximativ 4.500 bep/zi. Dacă ar fi utilizată doar pentru încălzire, producţia anuală a zăcământului Mamu ar putea asigura încălzirea pentru aproximativ 180.000 de locuinţe.

Investiţiile în foraj şi pentru conectarea sondei Mamu 4317 la infrastructura existentă s-au ridicat la aproximativ 10 milioane de euro.

”Majoritatea zăcămintele de gaze din România au intrat în producţie cu zeci de ani în urmă, sunt mature, iar producţia lor este în declin. OMV Petrom continuă să investească în explorare şi activităţi de producţie pentru a limita acest declin şi pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie. În primele zece luni ale anului, ne-am intensificat investiţiile cu peste 40% faţă de perioada similară a anului trecut şi am forat 89 de sonde noi şi sidetrackuri. Acestea se adaugă celor 9 miliarde de euro deja investite în Upstream, în România, în perioada 2005-2017”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Upstream.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 789 benzinării, la sfârşitul lui septembrie 2018, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 25,5 miliarde de euro plătiţi sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2017.

Sonda Mamu 4317 se află pe teritoriul comunei Suteşti dar este cunoscut faptul că Zăcământul Mamu unul din cele mai mari zăcăminte din România se întinde în comunele Mădulari, Suteşti, Guşoeni, Lungeşti, Creţeni.

13 comments

 • Adrian B

  Da, si locuitorii tuturor comunelor mentionate se incalzesc pe lemne, la costuri cel putin duble comparativ cu incalzirea pe gaz… Asta desi zacamantul ar putea alimenta cu gaz gospodariile din tot judetul… Bine ca in Ungaria unde nu exista 1 mc de gaze, 90% din populatie este bransata la reteaua de gaze…
  Atata ridicati in slavi OMV-ul, insa el in zona in care face exploatarea 1 leu nu a investit pentru comunitate, ba din contra au facut praf anumite segmente de drum datorita traficului cu utilaje mari…

 • Marin

  Absolut ilogic si incedibil ca locuitorii acelor comune sa-si taie padurile ca sa-si incalzeasca gospodariile, locuind deasupra unei asemenea averi si austriecii sa-si conserve padurile lor, sa ne puna sa ni le taiem pe ale noastre cu mainile noastre si sa le exportam lemnul lor, sa ne mai faca sa ne scoatem chiar si gazele noastre cu mainile si sondele noastre, sa ni le platim din banii nostri iar ei sa ia profitul! Asta inseamna sa fii chair prost sau condusi de niste nenorociti care nu au avut nici o remuscare sa semneze contractele cu OMV, sa-si bage spaguta in buzunar iar sutele de mii de oameni care ar fi trait mult mai bine din aceasta mica bogatie, care le apartine si lor, traiesc ca amaratii lumii. E cineva responsabil?! Nimeni…vechea noastra problema.

  • George

   Pai da, ăștia suntem…! Dacă nu ne iubim tara și am rămas proști, atunci asa sa rămânem!

  • Fane

   Cetateni sa iese in strada si sa protesteze, de ce tac ? Ne-am saturat de hoti, fura ei si ne fac pe noi hoti ! Kovesi i-a aparat destul, de fapt intregul sistem de justitie, opozitia si tot Cotroceniul !

 • Omv

  10 milioane de euro sa tragi conducte sa le legi la vechea infrastructură..cred ca ne considerati cretini…si nu crestini…un articol de cacat in care vă justificati cum jefuiti populatia cand e vorba de vandut un bun care ar trebui sa fie al țării si al locuitorilor ei nu al OMV…ca cica investiți…

 • Mihai

  Am lucrat in petrol 16 ani,grei,la Foraj Sonde.Sunt total indignat de faptul ca o astfel de avere nu este a noastra,s-a vandut pe cativa arginti si restul pe spagi.Austriecii,vorba lui Adrian,nu produc niciun metru cub,de nimic (gaz sau titei),dar acum se mandersc cu cea mai mare firma de profil din sud-estul Europei.Au gasit in Romania mii de gauri de foraj, gata facute doar sa fie mulse.Pacat de poporul acesta al nostru,sunt dezamagit 🙁

 • Matei

  Oameni buni, degeaba comentăm pe internet. România nu poate fi salvată decât cu un partid naționalist la putere! Votați masiv la alegerile prezidențiale pe dl Gheorghe Funar! Fără naționalism și naționalizarea resurselor naturale…Țara noastră nu va mai exista!

 • Matei

  Oameni buni, România nu va fi salvată decât cu un partid naționalist la putere! Naționalismul este singura noastră salvare pentru Țară!

 • nicu hăloiu

  Când România va fi total chelită și golită, va fi redată românilor, adică locuitorilor care nu și-o mai merită de mult.

 • Nicu

  Cred că suntem un popor condus de nenorociți și dobitoci,frumoasa țară bogată, păcat că este locuită…

 • Corneliu

  In consecinta toată zona de la Horezu la Babeni si poate mai departe poate beneficia de g.n. Poate mai alinam si noi viața de la țară a persoanelor în este si sa asigurăm o creștere a bunăstării celor din zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *