Constantin Rădulescu a jucat cartea Dragnea şi a câştigat; rămâne de văzut dacă a fost bine sau rău

La această oră, nimeni nu poate nega faptul că organizaţia social-democraţilor vâlceni se află în cea mai bună poziţie pe cre a avut-o la nivel naţional de la formarea ei în 1990. Are un ministru cu portofoliu, are un director de regie naţională cu rang de ministru şi, din toate informaţiile, s-ar părea că Vâlcea va mai avea oameni cheie în diferite ministere.

Este de felicitat că, după 2 ani de guvernare şi 3 ani de când Constantin Rădulescu a preluat organizaţia lui Ion Cîlea, PSD Vâlcea devine o organizaţie vizibilă la nivel naţional. Că opţiunea Matei a fost una inspirată sau nu, viitorul va spune; profesional, corespunde profilului ministerial, până la urmă senatorul vâlcean nu a fost nominalizat la Cultură, Balet, Belle Arte sau Externe. Un profesor de sport merge la sport, aşa cum silvicultorul Mihăilescu s-a dus la Romsilva.

Întorcându-ne la succesul PSD Vâlcea, el este unul destul de mare şi un punct semnificativ pentru generaţia nouă, tânără, care a preluat partidul, şi nu în urma unui conflict între generaţii, ci printr-o tranziţie moderată. Majoritatea celor pe care îi vedem în jurul lui Rădulescu, de exemplu, nu au nici 40 de ani, dar reprezintă activul viu al partidului.

Organizaţia PSD de la Vâlcea nu este un partid de somităţi, de sorbonişti sau oxfordişti, dar are altceva, formează un partid normal, viu, care se adaptează perfect tipologiei sociale, fără însă a cădea în paradigma „Las Fierbinţi”.

În fine, PSD Vâlcea a reuşit şi pentru că, la ora asta, Rădulescu a optat, nu uşor (cel puţin, aşa cred eu), pentru Liviu Dragnea. Nu au fost ani lejeri pentru liderii din provincie sau pentru noii lideri de partid, date fiind convulsiile Grindeanu, Tudose, Firea. (În Vâlcea, la fiecare puci central, s-a întâmplat să avem alegeri parţiale în localităţi, câştigate, totuşi, de PSD). Aşadar, cu trei Valkyrii în partid, la nivel înalt, cu rezultate, până la un punct, imprevizibile, poziţionarea de acasă devenea un pariu chiar cu propria carieră politică. Rădulescu de la Vâlcea a optat, de fiecare dată, pentru Dragnea, riscând o colegialitate veche/amiciţie cu Grindeanu, o legătură destul de solidă/ principială cu Paul Stănescu.

Şi asta într-un context în care Dragnea este contestat în partid şi mai ales la nivel de opincă a PSD, nu mai spun de isteria naţională media, social-media etc. În judeţul Vâlcea, cel puţin, eu personal am perceput o aversiune clară cu privire la Dragnea, din partea electoratului PSD, aceştia acuzându-l chiar de un posibil colaps al partidului. În acest context foarte delicat, PSD Vâlcea a mers pe cartea Liviu Dragnea.

Sunt convins că Rădulescu ştie că, prin această poziţionare clară, va deveni (deja a devenit) ţinta atacurilor opoziţiei şi ale structurilor „civice” (civile) şi că joacă o carte care depinde foarte mult de viabilitatea planului şi a personajului politic Dragnea.

Prin această poziţionare, argumentată, evident, de rezultatele bune pe plan local, unde, printr-un joc de alianţe şi diplomaţie, organizaţia PSD Vâlcea conduce judeţul la ora asta, social-democraţii vâlceni se află, după 28 de ani, în cea mai bună poziţie la nivel naţional. Şi pentru asta trebuie felicitaţi.

Aşa cum i-am felicitat pe liberali când au reuşit să impună un vicepreşedinte la nivel naţional şi un membru în cabinet, chiar şi în Secretariatul General al Guvernului.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *