Institutul de Criogenie (ICSI) a definit din nou pentru 3 zile, Râmnicu Vâlcea drept capitală internaţională a tehnologiei

În perioada  24-26  octombrie 2018, in orasul Baile Govora, a avut loc cea de-a 22-a editie a conferintei stiintifice internationale organizate de Institutul National  de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice Ramnicu Vlcea, sub genericul “New Cryogenic and Isotope Technologies for Energy and Environment” (EnerEn 2018).

Manifestare cu traditie la nivel national si numai, conferinta a reunit cercetători cu experienţă în domeniu din tara si din strainatate, care si-au expus ultimele rezultate şi au împărtăşit din experienţa lor în cercetare.

Miercuri, 24 octombrie, a avut loc festivitatea de deschidere a evenimentului. In deschidere au vorbit dr. Mihai Varlam, directorul ICSI Rm. Valcea si Rodin Traicu, presedinte CNCAN. De asemenea, Mihai Varlam a dat citire mesajului acad. Marius Peculea.

“Se zice ca daca cineva se gandeste la tine, tu traiesti. Aduc multumirile mele pentru bunele ganduri ale organizatorilor si onoarea care mi-au facut-o. Agreez schimbarea de locatir, care permite invitatilor nostri sa cunoasca frumusetile tarii si calitatile acestui popor. Govora isi are istoria ei dar mai cu seama cea culturala, care acum mai multe secole oamenii ei si-au pus problema materializarii vorbei si si-au creat o tiparnita. Cu multi ani in urma ma gaseam la Laboratorul de Tehnologia Metalelor a profesorului Domsa, care era si rcctorul Institutului Politehnic din Cluj, cand in cadrul unei sedinte de catedra, spre surprinderea intregului personal, zice: stiti, Peculea are o amanta! Incremeniti, toti asteptau continuarea, cand usor hatru, Profesorul spuse un singur cuvant, frigul. Anii au trecut si ducandu-mi activitatea pe malurile Somesului, m-am trezit de-odata pe cele ale Oltului, un rau mult mai navalnic si barbatesc, care scalda multe plaiuri frumoase chiar si spargand muntii pentru a putea sa ajunga la Marea Neagra. In perioada petrecuta pe malurile Oltului, cu ocazia unei conferinte, o doamna aminteste de spusele Profesorului Domsa, ca as avea frigul, respectiv azi Criogenia amanta, continua considerand ca totusi marea mea iubire a fost Uzina G. Pentru a-i da inteles acestei iubiri m-as referi la Sonetul 66 al lui Shakespeare, o exprimare a revoltei contra moravurilor societatii engleze de acum cinci secole, dar prezente si azi in lume, si inchei cu doua versuri, pe care le reproduce: Satul de toate, plec si bun ramas!/ Dar daca mor iubirea cui mi-o las?

  Lucrand in domeniul sferei cunoasterii, am observat ca pe langa ratiune este dezvoltat si un sentiment de iubire fata de activitatea depusa, ceea ce m-a determinat sa-I raspund lui Shakespeare c alas iubirii mele sa se dezvolte in continuare pe radacina care s-a nascut si s-a constatat cu satisfactie ca a inflorit si infloreste mereu, ajungand azi la nivelul unui institut cunoscut si recunoscut, cel care a organizat acest eveniment de interes stiintific. Pornind de la evolutia gandirii dumnavoastra, care se concretizeaza intr-o idee, Oswald Avery este de parere ca o idee nu izbuteste daca tu nu izbutesti, afrmatie, care interpretata mot-a-mot, considera ca tu sa fi detinatorul puterii. Si totusi mai exista o posibilitate cu un caracter mult mai raspandit, care se desfasoara chiar acum in fata dumneavoastra, participant la aceasta stiintifica, cand aveti ocazia sa va intalniti cu colegi de aceeasi profesiune, momente cand va impartasiti succesele si esecurile. Totdeauna am considerat ca aceste intalniri au fost si sunt cele cu cei mai eficienti pasispre progres. Sa ma explic: cu ocazia acestor intalniri se discuta mai putin “ce” ai facut, fata de curiozitatea “cum” ai facut. Acest “cum ai facut” nu e altceva decat calea pe care strabatut-o pentru ca ideea ta sa izbuteasca. Asadar, doamnelor si domnilor, cautati impreuna sa gasiti calea ce va conduce ca ideile dumneavoastra sa izbuteasca, contribuind astfel la dezvoltarea sferei cunoasterii”. mesaj acad. Marius Peculea.

 În continuarea, directorul ICSI Râmnicu Vâlcea a detaliat auspiciile sub care se va desfăura această a 22 conferintă, menită a fi un forum internaţional de discuţie, fiind pentru prima dată când participă mulţi cercetători din străinătate

“ICSI Rm. Valcea organizeaza un eveniment de acest gen de foarte multi ani, aflandu-ne la cea de-a 22-a editie. Aceasta conferinta are un nou format. Se doreste a se trece dincolo de suflul unei conferinte de institute, se doreste a deveni un forum international de discutie. Este prima data cand avem multi invitati din strainatate. Temele acestui eveniment sunt cele care preocupa si Institutul, sunt tehnologiile de tip suport pentru noile energii. Institutul cu aceasta se ocupa in general, fie ca este, vorba de energia nucleara sau de noile energii regenerebile sau sectoare de energie. Toate elementele acestea sunt noi si la nivel european si, evident, si la nivel national. Ceeea ce noi incercam sa facem este odata implementarea lor, dar peste acest lucru dorim sa fim parte activa din efortul european si international de a dezvolta si de a restructura energia in lume, in momentul de fata. Este o conferinta la care incercam sa ii chemam pe toti cei care ar putea crea parteneriate la nivel international, cu care vom lucra si cu care vom discuta pe mai departe noi idei. Cercetarea in general, dar in special cea din Romania are o mare responsabilitate, de a rezolva problemele societale. La urma urmei, tot ceea ce faci in cercetare ar trebui sa fie si este un mare pentru interesul cetatenilor.  Lucrurile, insa, sunt indirecte, cetatenii nu vad chiar direct si nu inteleg ceea ce se discuta in sala – vorbesc de publicul larg-, pentru ca se porneste de la lucruri de cercetare fundamentale, elemente care tin de nanotehnologie, de noi materiale si se ajunge la rezolvarea unor probleme societale, de noi energii, de modul in care putem monitoriza protectia mediului etc. Sa va dau un exemplu: institutul nostru este direct implicat in separarea izotopilor. O sa vi se para probabil un lucru in afara zonei cunoasterii normale a populatiei, dar, de fapt, izotopii sunt parte active, de exemplu, din industria nucleara a Romaniei de la Cenavoda. Fara o eliminare  a tritiului, de exemplu, din centralele nucleare, viata centralelor ar fi limitata, deci iata ca pornind de la un lucru abstract care inseamna separare de izotopi a hidrogenului se ajunge la problema societala cum spuneam, care ne afecteaza pe toti: energia. Lucrurile sunt mult mai multe si au mai multe fatete si cercetatorii au dorinta, au curiozitatea de a le dezvolta  si acele lururi care par marunte, la nivel micro se transforma la nivel macro in rezolvarile unor probleme”.       

La rândul său, prof. dr. Ioan Stefanescu a vorbit despre maşinile pe care ICSI doreşte să le lanseze pe piaţă în 2019, cele electrice:

“Iata ca ne aflam in fata unei noi conferinte internationale stiintifice, organizata de ICSI Rm. Valcea, aflata la cea de-a 22-a editie. In cadrul acestui eveniment avem niste sectiuni mai incisive legate de job-ul pe care il avem noi, pe parte de criogenie, pe parte de setari izotopice. De exemplu am venit cu niste programe speciale pentru masinile pe care dorim sa le lansam pe piata anul viitor, cele alimentate in intregime in varianta hidrogen sau varianta pile pe combustibie, adica electrice. Pe partea de mediu, de asemenea,  venim cu un parteneriat inedit cu Ministerul Mediului privind o analiza profunda a tot  ceea ce se intampla pe mediu in toata tara. De altfel s-a mai multiplicat zona de cercetare, sunt provocari noi carora tinerii din Institut sper sa le faca fata”.

nstitutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Rm. Vâlcea (ICSI) a fost fondat în anul 1970 sub denumirea de Uzina „G” Rm. Vâlcea, ca o instalaţie pilot industrial experimentală.

Cercetările efectuate aici au fost finalizate prin brevetarea tehnologiei de producere a apei grele şi valorificarea ei la proiectarea şi construcţia Uzinei de apă grea ROMAG din Drobeta Turnu Severin. În anul 1991, Uzina „G” a fost reorganizată ca Institut de Criogenie şi Separări Izotopice, care, în anul 1996, a fost acreditat ca unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.

O direcţie specială de cercetare la ICSI a fost pila de hidrogen sau pila de combustibil, care transforma hidrogenul în energie electrică la un randament foarte înalt. Aceasta în contextul în care se ştie de multă vreme că hidrogenul este considerat combustibilul viitorului, după terminarea petrolului.

Pila de combustibil a fost gândită pentru a transforma uriaşul zăcământ de hidrogen sulfurat, un gaz otrăvitor şi inflamabil din Marea Neagră, la adâncimi mai mari de 200 de metri, în energie electrică.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *