Declarație politică – Deputat Ștefan Ovidiu Popa: Importanţa turismului în România

Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-cheie din economia mondială (industrie, agricultură, comerţ). Fenomenul turistic este extrem de greu de delimitat deoarece, ca orice activitate umană, cade sub incidenţa studiului interdisciplinar, antrenând deopotrivă profesionişti din toate domeniile de activitate.

Turismul se prezintă, aşadar, ca o activitate complexă, cu o multitudine de faţete, cu încărcătură economică semnificativă, poziţionată la intersecţia mai multor ramuri şi sectoare din economie; toate acestea îşi găsesc reflectarea în varietatea punctelor de vedere cu privire la conţinutul noţiunii de turism şi a conceptelor adiacente.

Pe plan economic turismul este un factor al progresului economic, cu largi şi pozitive implicaţii asupra dezvoltării întregii societăţi, acţionând în direcţia introducerii în circuitul economic (intern şi internaţional) a resurselor turistice, a patrimoniului cultural istoric, de mare atracţie şi a unora din realizările contemporane în domeniile construcţiilor şi artei.

Turismul acţionează ca un factor stimulator al sistemului economic global. Prin dezvoltarea turismului se obţine un semnificativ spor de producţie, aportul său la PIB fiind proporţional cu nivelul de dezvoltare al fiecărei ţări .

 

Stimaţi colegi,

 

La nivelul României ponderea turismului în Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de la 1,5%, în 2016, la aproximativ 2,6% în 2017, iar pentru acest an sunt preconizate alte creşteri importante, bazate pe măsurile aplicate în cursul anului 2017.

Această pondere a crescut şi este în creştere, pentru că România are ce să ofere atât turiştilor români, cât şi străini.

Fiind Deputat de Vâlcea, vreau să fac câteva referiri vis a vis de resursele naturale şi antropice corelate cu o preocupare continuăşi atentă pentru dezvoltarea turismului în zonă, care fac din judeţul Vâlcea o importantă destinaţie turistică. Atracţiile turistice pot satisface în egală măsură preferinţele schiorului, turistului sosit la odihnă, cură balneară dar şi ale vânătorului. Vâlcea este o destinaţie pentru toate vârstele în toate anotimpurile. Paletaformelor de turismpracticate este foartelargă:turismmontan, balnear, de circulaţie, turism de weekend, etc.

Inclusiv în programul de guvernare al PSD sunt propuse diferite măsuri în domeniul turismului, una dintre ele fiind aprobată de Guvern, şi anume, reducerea TVA la 5% îndomeniul turismului, pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, parcurilor de distracţii şi recreative.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată ca măsuri de stimulare, precum acordarea voucherelor de vacanţă, produc rezultate şi efecte pozitive pentru economie. Numărul turiştilor cazaţi în luna august 2018 a fost cu aproape 10% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

România va avea astfel cea mai redusă cotă de TVA din Uniunea Europeană aplicată în turism.

 

Vă mulțumesc!

 

Ştefan-Ovidiu Popa

Deputat PSD Vâlcea

Circumscripția electorală nr. 40

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *