Au început lucrările la cel mai mare nod rutier din Râmnicu Vâlcea, nodul – Pasaj Tudor Vladimirescu

S-a dat startul lucrărilor la investiţia ”Arteră de legatură între bulevardul Nicolae Bălcescu şi bulevardul Tineretului, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran”

Marţi, 2 octombrie, primarul Mircia Gutău, alături de viceprimarii Carmen Preda şi Eusebiu Veţeleanu, a dat startul la investiţia ”Arteră de legătură între bulevardul Nicolae Bălcescu şi bulevardul Tineretului, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran”, una din cele mai mari lucrări din Râmnicul ultimilor ani. Investiţia care valorează 20.816.297,4 lei (fără TVA) va soluţiona multiplele probleme de trafic existente la acest moment şi se estimează că se va finaliza cel mai târziu în primăvara anului 2020. Cu această ocazie, edilul-şef a subliniat că, prin demararea acestor lucrări, îşi respectă promisiunile făcute în campania electorală, iar pasajul suprateran Tudor Vladimirescu – investiţie demarată tot într-un mandat al primarului Mircia Gutău – îşi va căpăta funcţionalitatea completă.

În cadrul proiectului sunt prevăzute următoarele:
– prelungirea bulevardului Tineretului de la strada Libertăţii până la pasajul Tudor Vladimirescu pe sectorul cuprins între str. Libertăţii şi începutul bretelelor de acces la pasajul Tudor Vladimirescu cu o arteră de circulaţie pe 4 benzi, încadrată de trotuare şi cu separator median de sens prevăzut cu spaţiu verde.
– realizarea legăturilor rutiere pentru relaţiile prelungirea bd. Tineretului – bd. Tudor
Vladimirescu prin intermediul unor bretele racordate la pasajul de pe bulevardul Tudor Vladimirescu, constând în următoarele etape:
– sectorul cuprins între începutul bretelelor de acces la pasajul Tudor Vladimirescu şi sensul giratoriu de sub pasaj
– realizarea tuturor legăturilor rutiere între str. Referendaru, str. Ferdinand, prelungirea bd. Tineretului precum şi accesul la pasajul proiectat pe bd. Tudor Vladimirescu spre cartier Traian şi dinspre cartier Ostroveni prin intermediul unui sens giratoriu amplasat sub pasaj
– refacerea legăturii rutiere cu str. Ferdinand
– refacerea legaturii rutiere cu str. Referendaru
– implementarea de măsuri privind dirijarea traficului în zona intersecţiei prelungirii bd.
Tineretului cu str. Libertăţii şi str. Crişan în vederea asigurării capacităţii de circulaţie până la realizarea integrală a măsurilor propuse prin studiul de trafic.

Acum 3 ani a fost finalizat pasajul Tudor Vladimirescu, podul care traversează calea ferată în prelungirea Bulevardului Tudor Vladimirescu.

Ideea acestui pod a fost gândită înainte de 1989 dar un proiect concret a fost demarat în timpul administraţiei Zamfirescu, la finalul anului 2000. În primul mandat al lui Mircia Gutău, Râmnicu Vâlcea a fost declarat pol de dezvoltare urbană şi a primit în acest sens fonduri de 50 de milioane de euro pentru lucrări de infrastructură.

Printre aceste proiecte a fost inclus şi Pasajul Tudor Vladimirescu, conceput iniţial nu doar ca o supratraversare a căii ferate dar şi cu un sistem de 8 bretele de legătură cu nordul şi sudul oraşului.

Din varii motive, în timpul edililor Rădulescu, Frâncu şi Matei, acest proiect a fost finanţat cu fonduri europene fără însă cele 8 bretele de legătură. Proiect care „mai mult a încurcat” traficul pe axa nord-sud, prin simplul fapt că a blocat ieşirile dinspre Ostriveni spre centura oraşului, pe la Vamă.

Acum 2 ani, odată cu revenirea administraţiei Gutău, s-a reluat tema bretelelor de circulaţie, în primul rând cele 4 de la extremitatea estică a pasajului Tudor Vladimirescu. În acest sens, s-a contruit primul tronson din prelungirea Bulevardului Tineretului, prelungirea inaugurată în urmă cu 2 luni.

Astfel odată cu licitarea celor 4 bretele (2 care urcă şi 2 care coboară), potrivit edilului, în 2020, extremitatea estică a Pasajului Tudor Vladimirescu va fi conectată cu zonă de sud a oraşului.

Cele 4 bretele din extremitatea vestică a oraşului vor intra în discuţie după 2020, aici fiind necesare mai multe lucrări printre care aviz de la Ministerul Apărării,  de la SNCFR, mutarea conductei CET şi regândirea intersecţiei Bulevardului Nicolaea Bălcescu cu Nicolae Titulescu.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *