Filmul evenimentelor puciului împotriva lui Liviu Dragnea, 21 – 22 septembrie 2018

Dacă scoatem din ecuaţie succesiunea de enigme, povestea e relativ simplă.

Pe 21 septembrie, într-o casă conspirativă de la periferia Bucureştiului şi-au dat întâlnire câţiva dintre capii complotului, pentru a fixa detaliile. Erau de faţă primarul Firea, vicepremierul Sănescu, Ţuţuianu dar şi Marian Neacşu – unul dintre oamenii cei mai apropiaţi lui Drganea.

În ziua următoare, după prânz, o delegaţie a puciştilor – condusă de generalul Ţuţuianu  şi de Paul Stănescu, l-a vizitat pe Dragnea la Scroviştea. Potrivit versiunii celui din urmă, el ar fi decis să-i primească pe cei veniţi la el numai după ce a constatat că legăturile telefonice ale reşedinţei fuseseră tăiate. Oaspeţii i-ar fi transmis lui Dragnea îngrijorarea faţă de evoluţiile din stat şi hotărârea de a alcătui un Comitet de Iniţiativă pentru Starea Excepţională, care să ia măsurile pentru stoparea dezagregării PSD. Ceea ce ei cereau de la lider era o semnătură pe un decret care instituia starea excepţional, demisia, astfel încât Comitetul să poată acţiona într-un cadru legal. Dragnea va spune că a refuzat semnarea şi, în consecinţă, a fost ţinut în domiciliu obligatoriu, sub pază armată;puciştii vor spune că, dimpotrivă, Dragnea le-ar fi dat semnal să acţioneze, dar că nu a dorit să se angajeze în nume propriu – motiv pentru care nu ar fi semnat decretul.

În seara aceleiaşi zile, în biroul primarului Pandele de la Voluntari a avut loc o nouă reuniune a puciştilor (inclusiv Firea, Bădălău ş.a.), cărora li s-a prezentat rezultatul discuţiei cu Dragnea – în sensul că reacţia ambiguă a acestuia a fost interpretată ca echivalând cu un acord. În cursul nopţii de 21/22 septembrie, la ora 3, Stănescu a semnat decretul de preluare provizorie a funcţiei de preşedinte al PSD (ca urmare „a îmbolnăvirii” subite a lui Dragnea) şi, în această calitate, a semnat ulterior şi decretul privind introducerea stării de necesitate în partid. Primele jurnale ale Antenei 3 din ziua de 22 septembrie au împrăştiat vestea în toată lumea:începând de la ora 4 a dimineţii se instituia „starea excepţională“ în PSD pe o perioadă de 6 luni, până la congres, cu scopul de permite combaterea „crizei profunde şi multilaterale, a confruntării politice, naţionale, civile, a haosului şi anarhiei care ameninţă viaţa şi securitatea membrilor PSD, suveranitatea şi integritatea teritorială a partidului“. Comitetul a dat publicităţii un „Apel către electoratul PSD“şi, totodată, un „Apel către şefii de organizaţii şi de filiale, precum şi către Eduard Hellvig“. Actul cu numărul 1 emis de Comitetul de Iniţiativă prevedea lichidarea tuturor structurilor politice şi paramilitare ce contraveneau regulamentului PSD, sistarea activităţii bisericuţelor politice, suspendarea organizaţiilor de masă înfiinţate în ultimii ani, interzicerea anumitor Televiziuni (Realitatea) şi controlul asupra Digi 24.

În condiţii normale, această insurecţie avea toate şansele de succes. Dragnea era (auto)reţinut în pasivitate în Voluntari, iar premierul Dăncilă era la reşedinţa sa din Videle unde se presupunea că se odihneşte după vizita pe care tocmai i-o făcuse Juncker. De ce anume nu a fost arestată la domiciliu şi Dăncilă? Iată un alt mister al puciului.

Ziua care ar fi trebuit să fie cea a restaurării PSD fără Dragnea s-a dovedit a fi, chiar din orele după-amiezii, ziua de glorie a lui Orlando. Acesta s-a deplasat în cursul dimineţii, nestingherit, până la sediul partidului, sediu care va deveni cartierul general al rezistenţei. Spre miezul zilei, câteva zeci de tancuri înconjuraseră sediul din Kisellef, dar, la auzul veştii că în interior Orlando dădea un comunicat prin care declara acţiunea Comitetului  ca fiind un puci ilegal şi anti-PSD, unele dintre aceste trupe au trecut de partea „rezistenţei“. De fapt, Orlando a contactat-o telefonic pe  Carmen Dan şi a primit de la aceasta promisiunea fidelităţii până la capăt. La rândul său, Orlando a obţinut o declaraţie de fidelitate din partea Olguţei Vaslescu.

Şi astfel s-a ajuns în momentul – de importanţă crucială – în care Orlando a ieşit din clădirea partidului a urcat pe un tanc (dintre cele trimise de Dan si protejau sediul) şi de acolo – în faţa unui auditoriu de peste 200.000 de social-democraţi în semn de protest faţă de starea de necesitate – a dat citire propriului său mesaj către cetăţeni. Alături de el, pe acea scenă improvizată pe care se juca de fapt destinul viitor al PSD, au mai apărut personaje ca Fifor, Dăncilă, Andruşcă, Ciuvică etc. Aceasta a fost „clipa astrală“ a lui Orlando.

Înainte de a urca pe tanc, Orlando semnase un decret prin care declara acţiunea Comitetului ca fiind „o lovitură de stat“, iar membrii Comitetului erau „trădători“. Enunţul acestui act în faţa mulţimii adunate pentru protecţia sediului PSD a stârnit un entuziasm care s-a dovedit contagios de-a lungul toamnei roşii.

Simţind că pierd teren, în după-amiaza de 22 septembrie (la ora locală 17), membrii Comitetului– cu Stănescu în frunte – au organizat propria lor conferinţă de presă, la Voluntari. Rezultatul a fost dezastruos. Această intervenţie a lor a fost transmisă pe RTV, Digi şi Realitatea tocmai din dorinţa Comitetului, care intenţiona să transmită astfel semnale spre pesediştii din toate judeţele. După ore întregi în care imaginarul unei întregi populaţii  fusese alimentat cu fotografiile şi cadrele unui Orlando ofensiv, încruntat conferinţa de presă a liderilor puciului – Firea înconjurat de alţi cinci – a fost o lecţie despre cum poate eşua un proiect. Stănescu a vorbit dezlânat şi temător, ca un elev prins cu praştia în ghiozdan. Ceilalţi au fost încă şi mai modeşti, iar întrebările ziariştilor – multe dintre ele de un curaj vecin cu impertinenţa – au părut a fi probe pentru ei imposibil de trecut. În ochii oricărui telespectator cât de cât avizat, complotiştii s-au compromis singuri prin propria lor apariţie într-o conferinţă în care nici măcar nu au arătat curajul de a privi spre camerele TV.

de Dalai Laba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *