Râmnicu Vâlcea va avea un parc de 33 de hectare pe dealul Capela

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a anunţat vineri într-o conferinţă de presă că un parc de 33 de hectare va fi amenajat pe dealul Capela.

„Graţie demersurilor în parlament s-a reuşit prin legislaţie ca, acolo unde există păduri parc cu această încadrare, primăriile pot prelua prin HG şi amenaja parcuri. Am discutat cu domnul Mihăilescu şi deja am iniţiat demersurile pentru amenajarea în zona Capela unui parc frumos pe 33 de hectare. Vom face o dezbatere publică pe această temă să vedem ce propun cetăţenii aici. Piste de biciclişti, zone de promenadă, mici chioşcuri, grădină zoo, vom vedea. Mie mi-a plăcut cum este în Cracovia amenajat un astfel de parc în oraş”, a precizat Mircia Gutău.

Modelul din Târgu Mureş, al platoului Corneşti ar putea fi sursă de inspiraţie pentru administraţia din Râmnicu Vâlcea pentru amenajarea dealului Capela.

În Târgu Mureş există, cu plecare din zona centrală, un deal – Corneşti –  care prezintă exact aceleaşi caracteristici precum dealul Capela al nostru (altitudine, zona centrală, vegetaţie).

Numai că, dacă pe Capela noastră este pustiu şi nu se întâmplă nimic, la Târgu Mureş, pe dealul Corneştiului, se desfăşoară toată distracţia oraşului – grădină Zoo, parc de distracţii şi joacă pentru copii, terenuri de sport, pistă de biciclete, restaurante, piste de alergare, una din cele mai mari din ţară şi un parc uriaş

Pistă de alergare reabilitată, parc de joacă modernizat, amfiteatru în aer liber, aşadar. Acestea sunt câteva dintre obiectivele prevăzute într-un proiect cu finanţare din fonduri europene, care a fost implementat, pe Platoul Corneşti, de către Primăria Târgu Mureş.

Pista de alergare este de 1270 de metri lungime şi 1,5 metri lăţime. Printre altele, aici se mai află un amfiteatru neacoperit de 150 de locuri, pentru diverse activităţi culturale voluntare.

Totodată, Grădina Zoologică de pe platoul de aici a fost ridicată în anii ’60, fiind un punct principal de atracţie pentru localnici şi turişti.  Azi este una din cele mai frumoase din România, pe lângă care, cea din Râmnic este doar o colecţie mică de animale.

Platoul Cornești este amenajat la o altitudine de 488 m, pe Dealul Cornești, oferă o perspectivă încântătoare asupra văii superioare a Mureșului. În interiorul parcului există un teatru de vară şi un trenuleț pentru copii cu linie îngustă.

Liviu POPESCU

One comment

  • popa adrian

    stimate domnule gutau. apreciez si astfel de proiecte. dar oare nu mai prioritare sunt obiectivele economice? oare nu vedeti ca va pleaca tinerii. oare nu vedeti ca au ramas doar pensionarii si bugetarii?….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *