Ar putea deveni vreodată Ocnele Mari un cartier turistic al municipiului Râmnicu Vâlcea?

E o temă îndrăzneaţă, dar, cine ştie, ar putea fi luată în considerare de locuitorii orăşelului de lângă Râmnic.

La graniţa sud-vestică a Râmnicului avem un orăşel, cel mai vechi din Vâlcea şi printre cele mai vechi din ţara noastră, acesta datând din perioada preromană, datorită minereului care se extrage aici de peste 2000 de ani. Un orăşel cu o istorie aparte, mult timp bazată pe sare, dar care, dincolo de asta, are şi o poveste de patrimoniu. Este un oraş domnesc, plin de biserici ctitorii ale unor voievozi sau mari boieri valahi.

Un oraş care a fost blestemat prin faptul că haiducii aici şi-au găsit sfârşitul, într-una din cele mai de temut închisori ale perioadei medievale. Şi comuniştii au ales aici loc de detenţie pentru „duşmanii poporului”.

Însă din mijlocul secolului XX a apărut şi coordonata turistică, saramurile de la Ocne fiind rapid cunoscute la nivel naţional. Timid, până la finele anilor ’80, Ocnele Mari devine staţiune turistică de interes local, existând planuri ca, după 1990, prin investiţii publice, să primească şi un atestat naţional. Numai că…

După revoluţie s-a ales praful, ştrandurile au încăput în labirintul Minea, şi nici azi Ocnele Mari nu a reuşit să redobândească măcar o identitate, măcar pe cea de la nivelul anilor ’89. Eforturile Salrom s-au concretizat într-o frumoasă Salină subterană, dar nu există nicio strategie turistică, una de perspective pentru acest oraş care se află la nici 7 kilometri de centrul Râmnicului.

Actuala administraţie publică este una mai mult decât catastrofală, oraşul nu are un buget pentru că nu există o capabilitate şi o capacitate de a gândi un viitor pentru această comunitate. Este clar că doar turismul poate fi soluţia, numai că ceea ce vedem vară de vară la Ocne ne lasă un gust amar, despre modul absolut retardat în care evoluează acest orăşel.

De aceea venim cu o sugestie pe care o recomandăm a fi luată în calcul de către locuitorii oraşului sau de către viitoarea conducere a administraţiei publice a oraşului şi, de ce nu, de către administraţia Gutău.

Ce ar fi dacă Ocnele Mari ar deveni parte componentă a Râmnicului? Adică acel cartier turistic, o oază de rezidenţă pentru municipiu. Majoritatea locuitorilor din Ocne care sunt salariaţi au locul de muncă în Râmnicu Vâlcea sau lucrează la companii care au sediul la Râmnic.

Categoric, ar exista un plan de management mult mai bine conturat, iar echipa de la Primăria Râmnicului este una care deja nu mai are nevoie de caracterizare. Şi nu se compară cu ceea ce avem la Primăria Ocnele Mari.

Cert este că, pe sistemul actual de improvizaţie managerială, Ocnele Mari nu va reuşi să răzbată. Pe când un pol urban centrat pe Râmnicu Vâlcea ar aduce multe beneficii oraşului sării. S-ar dezvolta cel puţin 3 artere de legătură între cele 2 zone, am avea un plan urbanistic, o amenajare teritorială care ar scoate Ocnele din Evul Mediu.

Ocnele Mari ar arăta măcar a oraş, cu trotuare, cu parcuri, cu zone de agrement, cu zone rezidenţiale, ar deveni o destinaţie de investiţii, ar putea fi un generator de proiecte europene etc.

Poate după 2020, viitorul primar al Ocnelor, împreună cu Mircia Gutău, Consiliul Judeţean şi, evident, cu o consultare largă a populaţiei din Ocnele Mari, plus alţi factori decidenţi,  toţi ar putea gândi o strategie de unificare a celor 2 oraşe, aflate în prezent gard în gard.

Liviu POPESCU

One comment

 • Bine intentionat

  Personal consider o idee excelenta dar cred ca va fi foarte greu de pus in practica din mai multe motive :
  – politicul nu cred ca ar fi de acord ( s-ar pierde functia de primar , vice , secretar ….etc )
  – încapatânarea unor localnici din diferite motive
  – anumite firme din localitate nu ar vedea cu ochi buni aceasta idee ……..
  si numarul motivelor pentru care nu s-ar vrea unirea celor doua comunitati este mult mai mare .
  Salut initiativa d-voastra dar factorii decizionali ar trebui sa fie mult mai motovati pentru rezolvatea acestei probleme .
  Doamme ajuta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *