După 2 ani, soldaţii găsiţi în tranşeele din Munţii Perişaniului vor fi în cele din urmă reînhumaţi

În urmă cu 2 ani, la Perisani, a avut loc o descoperire epocală, care a venit să confirme linia frontului din anul 2016, din Marele Război pentru Reîntregirea Neamului. Astfel în zona Poiana Spinului, mai mulţi localnici au dat din întâmplare peste nişte şanţuri care, la prima vedere, păreau naturale, formate, probabil, în urma unor şiroiri de ape. Însă, privindu-le mai atent, s-a văzut că ele au formă circulară, cu o mică movilă spre interior.

Cercetate mai îndeaproape, au revelat o imagine macabră, pur şi simplu înfiorătoare. Din pământul adus de ape au început să iasă la suprafaţă falange şi, apoi, schelete întregi. Era vorba de oseminte umane. Soldaţi români căzuţi la datorie în octombrie 1916.  Doi dintre aceştia  au fost găsiţi în picioare, îngropaţi de vii. Lângă ei, armele, gloanţe nefolosite, echipament militar.

Primul Război1Săpăturile s-au extins şi alţi soldaţi au fost găsiţi sfârtecaţi de obuze, cu picioare lipsă,  cu mandibula sărită. O imagine care aduce, din timpuri, povestea unei nopţi groaznice din 1916, când o întreagă companie a fost efectiv decimată de Corpul Alpin Bavarez, ultima redută a acestui front fiind aici, la Perişani.

La solicitarea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor,având în vedere descoperirea,în mod accidental, a unor oseminte umane,în zona Poiana Spinului Prefectura Vâlcea a avut o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor implicate în găsirea de soluții, pentru regruparea osemintelor morților de război, în conformitate cu prevederile legale și pentru repunerea în demnitate a osemintelor eroilor.

In cadrul întâlnirii au fost stabilite masuri legale dar și tehnice ,de specialitate,în așa fel încât să devină posibilă reînhumarea eroilor căzuți la datorie, în cadrul unei ceremonii militar religioase, în acest an, al Centenarului, fie de Ziua Armatei,fie de Ziua Națională a României.

La întâlnire au participat secretarul județului și reprezentant al Consiliului Județean Vâlcea, Daniela Călianu, reprezentanții Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, conducerea Muzeului Județean de Istorie Vâlcea şi a Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vâlcea, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor Filiala Vâlcea, reprezentanta IPJ Vâlcea precum și primarii localităților Perișani și Titești.

AP

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *