România Politică şi Civică au ajuns pe Valea Oltului la un sex oral, între 2 tiruri

Politica românească a ajuns într-un impas. Atât timp cât societatea civilă şi preşedintele creditează limbajul de peluză gen „muie”, „up yours” iar social-democraţii sunt mândri de „mahalaua lui Pipidi”, e clar că mediocritatea a substituit ortodoxia discursului critic.

De ce am ajuns aici? De ce „scrijelirile” de pe pereţii blocurile comuniste de odinioară au ajuns azi dicton politic. Să afirmi că este singura metodă de a lupta împotriva analfabetismului dovedit în exprimare de Viorica Dăncilă, nu, nu este o scuză.

În faţa exprimărilor de-a dreptul hilare dar dramatice ale premierului, ministrului Educaţiei sau ale nu ştiu cărui retardat de la ministerul Tineretului şi Sportului, nu vii cu Valea Oltului. Denotă, să-mi fie cu iertare, acelaşi nivel de abordare a spaţiului politic.

Peluza lui Steaua nu este cu nimic mai presus decât peluza lui Dinamo. Iar preşedintele Iohannis, ins care după mutră, părea un adept al aristocraţiei politice, a devenit ieri lider de galerie. Urmând să combată verbal şi cu degetul mijlociu în sus, ieşirile grobiene ale lui Pipidi şi ale nu ştiu cărui inspector în construcţii din Moldova.

Cine a generat acest tip de discurs. PSD sau societatea civilă? Mediocritatea din ambele zone. Acesta este rezultatul când prostia a fost promovată tip politică de stat, când parveniţi ca Boureanu, Udrea (în fosta guvernare) au ajuns în prima ligă. Este rezultatul întregului context social (şcoală, stradă, media). Produşii care dau gherle una după alta sunt, mea culpa aici, ajutaţi de noi, de presă, să ajungă în vârf. Noi l-am promovat pe Traian Băsescu, marinarul care vindea carpete cu Răpirea din Serai, în anii 80, omul cu „găozarii” şi „ţiganca împuţită”, noi l-am vrut în funcţie în detrimentul unui intelectual de tipul Greoană, doar pentru simplu fapt că ultimul era pesedist. Şi a început panta descreşterii calităţii, în ambele sectoare (pe stânga şi pe dreapta) – Vanghelie, Boureanu, Udrea, Orban, pleiada de actuali pesedişti care vorbesc de „tricoaie” sau încurca harta lumii.

Facebookul abundă de obscenităţi, majoritatea din tabără anti-psd. Un şofer de marfă din Suedia este erou naţional pentru că şi-a montat o plăcuţă cu mesaj de Valea Oltului… Se cerea moarte nu ştiu cărui partid, am avut în discurs în ultimii zece ani „ciuma portocalie, ciuma galbenă, ciuma roşie”, noţiuni de o agrseivitate care te duc cu gândul la fascism sau la „gândacii” din războiul civil din Rwanda…

Asta este România politică, de azi, de 15 ani, un amestec de impostură, dejecţii verbale, mediocritate, prostie şi clişee. În această Românie, vedeta hastag, Kovesi, participa la chiolhanuri la crame cu Ghiţă şi dansa pe manele…Şi atunci ce vrem? Să oficializăm discursul porno, drept discurs de stat? Având în vedere că preşedintele Iohannis îl creditează, nu m-aş mira.

Mircea Cărtărescu s-a delimitat de acest tip de discurs de peluză, îi aştept şi pe alţii, aştept  o platforma civică, una care să spună, vorba unei amice, „fără proşti în funcţii publice”, aştept o revoltă a „cititorilor de carte”, din ambele tabere, împotriva suburbanului politic.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *