Salariul mediu net în Vâlcea, potrivit INS, a depăşit 2177 de lei, numărul de salariaţi ajungând la peste 80. 850

Judeţul Vâlcea se află în antecamera dezvoltării, ce-i drept foarte târziu dar multe au fost motivele pentru care judeţul nostru respiră abia de 2 ani, asta după ce cutumele trecutului încă reuşesc să nu cedeze foarte uşor.

Vâlcea a fost după revoluţie un judeţ foarte conservator, cu multe modele false economice, cu o economie de stat, cu o generaţie conducătoare îmbătrânită şi care au preferat o inerţie decât o mişcare radicală. Vâlcea nu a avut o elită universitară, fiind un centru industrial creat în anii 70, cu o populaţie rurală în esenţă chiar dacă locuia în urban.

Astfel la finele anului 2016, Vâlcea se afla între ultimele 3 locuri la nivel de salarizare, un şomaj ridicat, o infrastructură dezastruoasă, fără perspective, blocată pur şi simplu, o provincie săracă într-o regiunea bogată (arcul subcarpatic).

Încet, piaţa muncii se dezvoltă, industria de servicii începe să prindă contur, avem germenii unui middle class. Vâlcea este un judeţ tranzitat de altfel de trei axe economice şi acesta îi conferă un mare avantaj.

Cert este că potrivit Institului Judeţean de Statistică, la finele lunii mai, cifrele arătau, în cazul principalilor indicatori macroeconomici, o situaţie pozitivă.

Astfel, numărul salariaţilor din judeţul Vâlcea era la finele lunii mai, de 80.850 la o poluaţie de aproximativ 400.000 de locuitori. Cifra în creştere faţă de luna precedentă când erau 80.696 şi faţă de decembrie când erau 78.493. Totalul contractelor de muncă era însă la finele lunii mai de 97.263.

Numărul salariaţilor în creştere se apropie de suma de 100.000, adică de un raport normal la nivelul populaţiei judeţului.

Şomajul nu sare de 5%, existând zone în judeţ unde acesta este de sub 1%.

Câştigul salarial mediu brut, potrivit INS, la finalul lunii mai era de 3620, în creştere faţă de aprilie (3550) şi decembrie 2017(2839). La nivel de salariu net, în luna mai, un vâlcean câştiga în medie 2.177 lei faţă de 2.136 în aprilie şi de 1.976 lei în ianuarie. Vâlcea astfel a intrat în zona judeţelor cu venituri salariale medii de peste 2000 de lei.

Revenind la numărul de salariaţi, ponderea cea mai mare este în industria serviciilor, similar noului context post- era industrială, unde avem 47771 faţă de sectorul industrie unde sunt 31520. Cel mai mic număr, sub 20.000 in agricultură.

Întrebat cum comentează cifrele INS Vâlcea, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu spune că economicul are parcursul său, indifernet de politică iar rezultatele pozitive se datorează cu precădere fondurilor europene şi guvernamentale atrase în judeţ. Fonduri care au antrenat motoarele economiei pe toate palierele.

„Cifrele INS-ului nu pot fi comentate, ele pot fi interpretate şi confirmă trendul pozitiv în care se înscrie judeţul. În ceea ce mă priveşte, la nivelul CJ, peste 5500 de  miiliarde vechi fonduri europene la care se adaugă 2080 miliarde vechi fonduri guveramentale, sunt o infuzie în economia judeţului care a urnit motoarele economice pe toate palierele. Sunt contracte semnate cu unele suntem în derulare, cu altele in licitatie, în momentul efectiv al execuţiilor, cifrele INS vor fi şi mai mari, decât ultima raportare. Mâine la Bucureşti vom semna înca un contract important de 17 milioane euro bani care vor fi investiţi în reţeaua de termoficare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea. În rest estimez că judeţul Vâlcea va fi un adevărat şantier si nu ne vom opri în atragerea de fonduri pentru infrastructură, sănătate turism, învăţământ şi culutură, protecţie socială dar şi infrastructura mare, unde urmează să fie implementate investiţiile guvernului în drumuri naţionale şi autostrăzi”, a precizat Rădulescu.

Acesta spune că Vâlcea a devenit atractiv pentru investitori şi ca lipsa forţei de muncă devine o problemă dar că „prin creştere salariului, pot fi stimulaţi cei plecaţi în afară să se întoarcă acasă”.

Aceste cifre vin după ce în urmă cu o săptămână, CE şi-a dat acordul pentru fuziunea Chimcomplex cu Oltchim Râmnicu Vâlcea

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *