Voi semna doar o iniţiativă care ar cere „Fără incompetenţi în funcţii publice”

E un adevăr deja consacrat că avem proşti tămâie în toate domeniile sociale şi economice ale României. Indivizi care nu fac nimic, încurcă sau strică, dar au calitatea, sunt cinstiţi, sunt pâinea lui Dumnezeu, feciorelnici. Aceştia pot fi mama cinstiţilor, îngerii lui Dumnezeu, oameni care nu fură dar care sunt făcuţi grămadă. Care au ajuns aici fie prin nepotisme (corupţie), fie pentru că altceva nu aveam ce pune, fie pregăţiţi teoretic, fie au fosst băieţi buni şi loiali în partid, fie prin repartiţii. Dar atât, ei sunt mama incompetenţilor.

Avem un şef de stat fundamental incompetent, avem un premier care are o gramatică de clasa a IV, avem un ministru la Transporturi sau unul la Economie de care îţi vine să fugi sau să-ti faci sepuku. Avem profesori care sunt lemn tănase, avem manageri, avem sudori, avem medici, avem şefi de deconcentrate care sunt vai de capul lor. Nu mă refer la corupţie, mă refer la incapacitatea lor de a construi, de gândi ceva în domeniul în care sunt, de a lucra bine, profesionist, de a avea expertiză.

Nu, nu corupţia e o problemă prioritară. Ci incompetenţa. Degeaba aud despre un funcţionar public „Vai, e curat, e cinstit, e un sfânt, nu ar pune mâna pe un ban”. Dar dacă e prost? Păi asta e beleaua, că nu face nimic ca să dea înainte instituţia. Nu am nevoie de sfinţi, de călugări, am nevoie în principal de meseriaşi, de specialişti, de oameni cu creier. Cu atât mai bine şi ideal dacă nu ar fura!

D-aia nu sunt de acord cu iniţiativa „fără penali în funcţii publice”. Un penal are dreptul la reabilitare. Dar un prost nu are niciun drept din punctul meu de vedere.

La prima vedere incompetenţa este legată de corupţie. Şi da şi nu. Până la un punct intersectează dar se disting la nivel de calitate. Există şi corupţi sau coruptibili care au creier. Pe când un incompetent cinstit nu mă avantajează cu nimic. Un proiectant prost poate distruge o lucrare încă înainte de a fi executată. Un inginer prost poate lăsă Bacăul fără apă. Nu am nevoie de „pâinea lui Dumnezeu” dacă ăştia sunt idioţi cu acte în regulă.

Hai să-i aducem pe călugării de la Athos şi să-i punem în fruntea guvernului dacă suntem fanatici ai cinstei. Am avea garanţia că ăştia nu fură, în cel mai rău caz s-au dedulcit în post. Dar de asta am nevoie? De papistaşi în rol de primari? De iezuiţi la deconcentrate?De franciscani în Consiliile Locale?

Am nevoie de criteriul de performanţă şi de profesionişti. Am nevoie de o şcoală care să scoată meseriaşi, mai degrabă decât de biserici civice. Oportun ar fi să fie şi cinstiţi

L-am votat pe Iohannis în 2016. Pentru că e neamţ. Nu că nemţii sunt cinsitiţi ci pentru că nemţii sunt aplicaţi, sunt pe problemă. Am crezut că a doua zi, neamţul ăla care plimba un ceas nemţesc, în campania electorală, îi va aduna pe toţi şi va spune. „De mâine vreau Autostrada Sibiu – Piteşti, vreau sisteme de irigaţii în Câmpia Română, vreau gaze în 75% din localităţile României, vreu 8 magistrale CFR modernizate vreau…etc”. Pe dracu. Am văzut aceeaşi încrâncenare în teorii justiţiare ca Băsescu şi nimic concret.

Cu ce mă ajută pe mine că CNAIR termină anul bugetar cu jumătate din buget necheltuit? Chiar dacă directorul economic nu fură, înseamnă că nu are ce căuta acolo!

Sunt şcoli în care la finele anului, directorul returnează aproape tot bugetul necheltuit. Dar e un om foarte cinstit, deşi copiii scriu pe table de lemn. Nu am nevoie de asemenea manageri.

Nu vreau şi sper să nu să ajung să spun vreodată „Decât cu un prost cinstit la pagubă, mai bine merg cu un hoţ isteţ la câştig”

Liviu POPESCU

One comment

  • tomescu

    Fără incompetenţi în funcţii publice, mai bine fara incompetenti/incompetente in functii(stat/privat/biserica),a nu se uita biserica care are ca si statul componenta privata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *