Singurul monument dedicat armatei elene, din afara Greciei, se află în Vâlcea, la Drăgăşani

Obeliscul din Drăgăşani este cel mai mare monument închinat eroilor eleni din afara Greciei. Acesta se numără printre obiectivele turistice care ar putea considerate puncte de atracție turistică ale județului

Acesta monument are peste 130 de ani și amintește și azi una din cele mai dure lupte care s-au dat în 1821 în oraşul viilor.

Obeliscul din Drăgăşani, o lucrare de artă monumentală, în stilul celor egiptene, a fost ridicat în 1881 în cinstea batalionului sacru elen care a fost decimat de armată turcă în 1821, în timpul Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu.

Este singurul monument închinat eroilor eleni din afara Greciei. Aici vin anual delegaţii din Grecia pentru a comemora elita acestui batalion.

Ofiţerii greci care au murit aici făceau parte din generaţia bonjuriştilor. În fine, acest obelisc unicat atât prin arhitectura, cât şi prin simbolul pe care îl reprezintă atât pentru poporul grec, cât şi pentru poporul român se află la ieşirea de vest a municipiului, în cimitirul Eternitatea, aflat pe DN 67B, unde se găsesc şi morminte ale eroilor polonezi, armeni, turci şi de alte naţionalităţi, Drăgăşaniul fiind, prin aşezarea lui geografică, un loc unde de-a lungul istoriei s-au dus mai multe lupte între armate formate din mercenari.

Obeliscul înalt de 3 metri este un monument unicat în România, înscris în lista obiectelor de patrimoniu.

Lupta decisivă dintre eterişti şi otomani s-a dat la Drăgăşani, la 7/19 iunie 1821, încheindu-se cu înfrângerea celor dintâi. Majoritatea ostaşilor lui Tudor n-au vrut să participe la această bătălie, ci s-au împrăştiat, cu toate încercările făcute de şefii eterişti de a-i câştiga de partea lor. Doar un grup restrâns de panduri români, sub conducerea căpitanului Ioan Oarcă, s-a alăturat armatei creştine.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *