Băbeniul a fost inundat, este inundat şi va fi inundat, dacă nu se va face o investiţie majoră în cazul pârâului Stâncălău

70 de familii au fost evacuate marţi, 2018, din Valea Mare, cartier din Băbeni, aflat în stânga DN 64 Râmnicu Vâlcea – Drăgăşani, pe malul drept al Oltului, în aval de râul Bistriţa.

Aceleaşi 70 de familii au fost evacuate în 2015, 2014, 2012 şi tot aşa. Aceleaşi familii vor fi evacuate probabil în toamna lui 2018, în 2020, 2021 şi tot aşa.

Adică, vin apele, stau vreo 3-4 ore printre case, curţi, beciuri, livinguri după care se retrag….

De ce se întâmpla asta? Şi ce e de făcut?

În anii ’70 în judeţul Vâlcea s-a început regularizarea râului Olt, construcţia salbei de hidrocentrale de la nord la sud, centrale care au dat curent şi lacuri de acumulare care au regularizat complet firul apei.

Una dintre aceste amenajări este cea de la Băbeni. Lumea a aflat de lacul de la Băbeni pentru că acolo sunt prinşi braconierii de la Slăviteşti şi pentru peisajul deltaic care poate fi admirat de pe malul stâng, de la Galicea.

Însă aici a fost montată şi o bombă cu ceas, o bombă care explodează acum la peste 40 de ani de la construcţia acestei amenajări.

În partea de amonte a oraşului Băbeni şi înspre coada lacului se varsă unul dintre cele mai importante râuri din Vâlcea, pe numele său de botez Bistriţa. Râu care vine de la Costeşti, din Munţii Căpăţânii şi colectează afluenţi de la Costeşţi, Tomşani, Frânceşti şi Băbeni. Unul dintre aceştia este Iazul Morii sau Stâncălăul. La ultimul e beleaua…

De regulă, atunci când se varsă unul dintre râuri în Olt, lucrările hidrotehnice realizau un dig puternic pe râu în sus care să delimiteze confluenţa – vezi Olăneşti, Lucavăţ, etc. Numai că la gura de vărsare a Bistriţei nu s-a putut realiza pe malul drept acest dig continuu, din cauza Stâncălăului.

Acest pârâiaş vine paralel cu râul Bistriţa pe o lungime de 3 km, la o distanţă de 100 de metri în medie de acesta şi apoi se varsă în râul Bistriţa, cu câteva sute de metri înainte de vărsarea râului Bistriţa în Olt.

Din cauza acestei vărsări, nu s-a putut realiza un dig de protecţie continuu pe partea dreaptă a Bistriţei, pentru a nu obtura vărsarea Stâncălăului.

Bun, în ultimii 40 de ani, gura de vărsare a râului Bistriţa în râul Olt s-a colmatat. Aluviuni care au creat o microdeltă cu vegetaţie, păduri efectiv, calmând cu totul diferenţa de cotă dintre Bistriţa şi lacul de acumulare. Lucrurile par în regulă când nu sunt precipitaţii, râul Bistriţa are un debit relativ modest, la fel şi pârâul Stâncălău care se varsă în el.

Numai că în ultimii 10 ani, rezultatele colmatării şi-au arătat consecinţele dramatice. Atunci când plouă la munte şi pe tot cursul Bistriţei, debitul râului creşte de peste 100 de ori şi toată gura de vărsare este inundată. Aluviunile fiind deja un baraj natural împotriva vărsarii, apele Bistriţei o iau în amonte şi evident prima spărtura pe care o întâlnesc în cale, în digul drept, este gura de vărsare a Stâncălăului. Aici pârâul vine şi el umflat de la ploi iar digurile lui sunt de pământ.

Bistriţa care pătrunde în amonte pe firul Stâncălăului rupe digul de pământ şi se revarsă în toată zona de est al oraşului Băbeni, din fericire, în mare parte, zonă agricolă. Apele curg paralel cu Oltul şi ajung în zona Râioasa, unde avem vreo 40 de case, care sunt pe loc inundate.

Asta este pe scurt povestea viiturilor de la Băbeni care se petrec an de an atunci când plouă. Cauze? Colmatarea totală a gurii de vărsare a Bistriţei şi confluenţa cu pârâul Stâncălău în digul drept al Bistriţei.

Soluţii? Sunt două. Ambele costisitoare. Una e pe termen scurt dar şi o a doua care ar putea fi definitivă.

Prima şi cea mai discutată este decolmatarea gurii de vărsare a Bistriţei, dar aici sunt zeci de hectare. Sunt deja păduri crescute nu doar zăvoaie şi asta ar dura ani buni. Pentru că aici sunt mii de tone de aluviuni care trebuie scoase. Soluţia asta ar fi doar pentru o perioadă de 20 – 30 de ani.

Cea de a doua soluţie care ar fi definitivă ar însemna devierea albiei Stâncălăului. Acesta până a intra în oraşul Băbeni, înainte de parcul orăşenesc, se apropie destul de mult de râul Bistriţa. Aici ar trebui gândită o nouă albie (scurtătură), adică am putea muta efectiv gura de vărsare a Stâncălăului cu vreo 2 km în amonte pe Bistriţa. Deci înainte de a intra spre parc, pârâul Stâncălău ar urma să fie deviat direct către râul Bistriţa. În acest caz, digul drept de la vârsarea râului Bistriţa ar putea fi zidit continuu, obturându-se definitiv actuala vârsare a Stâncălăului, pe unde apele Bistriţei urcă în amonte. În concluzie, când ai două cursuri de apă paralele şi apropiate, şi te încurcă confluenţa lor, o poţi muta unde e oportun pentru a evita dezastrele.

În cel de-al doilea caz, pentru devierea Stâncălăului, nu vorbim decât despre exproprieri de terenuri agricole pe o lungime de 100 – 150 de metri.

Dacă nu se vor face aceste lucrări care e drept costă, ne vom confrunta cu aceeaşi situaţie ca cea de astăzi şi la anu şi anul viitor şi peste ani.

Liviu POPESCU

2 comments

 • UN CETATEAN OBOSIT

  Primarii mai bine ar face investitii folositoare pentru comunitati nu terenuri de fotbal, parcuri si camine culturale care zac degeaba !

 • Cecile C.

  Acum trebuie urechiati cei care in campania electorala s-au laudat ca au variante si solutii pentru decolmatarea „deltei” constituite la varsarea riului Bistrita in riul Olt. Dar pina la urma se dovedeste ca , minciuna tot minciuna ramine. Iar indiferenta la fel. Ce a facut atit de laudatul presedinte al Consiliului Judetean in cei doi ani de mandat.
  Nimic spre zero in afara de faptul ca a mai crescut in greutate.. Grav este ca este greu , nu numai la fizic. Atita timp cit adeptii lui sica mandolina nu vin cu nimic palpabil cei din PSD-ALDE mimeaza si ei munca.
  In campania din 2016 , un batrinel senil si pipernicit , mergea prin localitatea distrusa de ape si promitea numai lapte si miere daca il voteaza primar oamenii pe dom’ bebe , de altfel un om responsabil care si-a pus in circa cu mosulica dus de mult.
  Acum , sa-i vedem pe toti cei care s-au lacomit si tot mincat……………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *