Anul 2018 înseamnă peste 200 de şantiere deschise în judeţul Vâlcea

Anul 2018 pentru judeţul Vâlcea este anul care va delimita de fapt fundamental două perioade, fiind startul unui ciclu de investiţii la finalul cărora, judeţul nostru va avea cu totul altă imagine şi va devebi cu siguranţă unul extrem de atractiv pentru investitori.

Potrivit informaţiilor noastre, în judeţul Vâlcea, în acest an vor începe, unele chiar au demarat, nu mai puţin de 200 de şantiere, ne referim aici la tot ce înseamnă drumuri, reţele de apă, canalizare, şcoli, dispensare, autostrăzi, o serie de investiţii publice locale, judeţene dar şi implementate de autorităţile centrale. Toate acestea propun un deadline, 2024, an când acestea lucrări se vor finaliza cu totul şi atunci interfaţa pe care o oferă Vâlcea va fi una cu totul diferită de cea de acum.

Pe ce se bazează calculele noastre? Sunt 89 de localităţi în Vâlcea, care în medie au cel puţin 2 proiecte ample semnate cu finanţare asigurată prin PNDL 2. Aici avem o paletă variată care include reabilitarea dispensarelor medicale, a şcolilor gimnaziale, iluminat public, asfaltare de drumuri comunale, punţi şi poduri. Vorbim aşadar de peste 160 de astfel de lucrările, o parte dintre ele fiind deja începute, altele fiind deja în etapa de licitare, cel târziu în toamnă acestea intrând efectiv în lucru.

La aceste investiţii realizate din fonduri guvernamentale, sunt alte 50 de proiecte din fonduri europene care includ tot investiţii în infrastructura locală, reabilitări de şcoli, construcţie de poduri, reabilitarea unor lăcaşe de cult. Deci primăriile din anul 2018 lucrează cu motoarele turate.

În afara UAT-urilor, Consiliul Judeţean va implementa mai multe şantiere de drumuri fie prin POR, fie prin PNDL 2, ne referim aici la Drumul Oltului, Drumul Topologului, Drumul Călimăneştiului, Drumul Arnotei sau Drumul Pescenei, Drumul Cernei, Drumul Athosului Românesc, un calup de drumuri judeţene integrale care se află în faza de licitaţie. Să nu uităm că în aceste zile RAJDP lucrează la reabilitarea mai multor sectoare de drum deteriorate.

La nivel central, în Vâlcea se lucrează la două investiţii uriaşe, pe parte energetică, magistrala de gaze BRUA care traversează judeţul prin parte de sud. Şi tot în sud, încep în foarte scurt timp lucrările la DN 67B, Drumul Sudului, compania care va lucra aici, lucrând în prezent la amenajarea OS-ului şi din informaţii sigure deja au depus scrisoare de garanţie.

Sunt şanse mari ca la finalului lunii iunie să se afle câştigătorii celor două tronsoane de capăt ale Autostrăzii Bucureşti – Piteşti şi în cele din urmă această rută importantă să intre în execuţie.

Sunt aşadar peste 200 de şantiere care însemană front de lucru pentru zeci de companii, pentru proeictanţi, locuri de muncă, o întreagă industrie pe orizontală, o infuzie de capital în economie şi un avans la PIB-ului.

Evident multe din aceste proeicte au termene anii 2020 dar adăugând lucrările conexe, noi spunem că anul 2024 va fi anul în care Vâlcea se va putea numi judeţul în care peste 80% din locuitori vor avea acces la apă şi canalizare, când tot un astfel de procent va avea asfalt în dreptul curţii.

Nu am adăugat aici Râmnicu Vâlcea, unde primăria lucrează în prezent pe mai multe şantiere, fiind proiecte menite a fluidiza traficul în oraş.

Cum nu am menţionat nici lucrările în regim privat în turism, infrastructura de schi, companii care îşi extind afacerile, etc.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *