Iniţiativă a deputatului Eugen Neaţă şi a ministrului Carmen Dan menită a diminua faptele antisociale care, în prezent, nu pot fi pedepsite

În acest moment există în România o suveică a contravenţiilor pentru care legea nu are o soluţionare directă, reuşind să „promoveze” o stare de fapt destul de ambiguă, asigurând un climat de dezordine în acest sens.

Despre ce e vorba? Plecăm ca exemplu de la micile scandaluri pe care un tânăr le poate face într-o cârciumă. Acesta poate fi generator de probleme sociale iar legea îl poate salva din cauza unui lanţ uriaş de sincope fără rezolvare. Dacă un individ face scandal într-un bar şi este săltat de poliţişti pentru tulburarea liniştii publice, acesta riscă fie o amendă contravenţională fie să presteze muncă în folosul comunităţii.

Dacă e de bună credinţă va opta pentru cele două penitenţe de mai sus. Dacă nu, lucrurile se complică. Dacă nu are bani de amendă ar urma să fie obligat să presteze muncă în folosul comunităţii. Dar dacă nu vrea, pârghiile sunt următoarele: Trimis în judecată şi ghiciţi ce urmează? În urma unui proces se va alege tot cu amendă sau muncă în folosul comunităţii? Hilar, nu? Pentră că ne întoarcem de unde am plecat şi tot aşa, până când statul renunţă iar individul nostru devine lejer şi confortant în a continua acelaşi mod de viaţă ştiind că nu are cine ce să-i facă. De altfel, am auzit de multe ori, exprimarea la unul dintre aceşti contravenienţi. „Si ce-mi faci frate? Îmi iei boii de la bicicletă? Nu ai ce să-mi faci!”

Lucrurile sunt pe cale să fie rezolvate în urma unei iniţiative elaborată de deputatul Eugen Neaţă, fost poliţist, aşadar cunoscător îndeaproape al fenomenului şi ministrul Carmen Dan, o iniţiativă care la prima vedere ar părea destul de dură, dar în subsidiar, această are un rol psihologic, preventiv. Refuzul muncii în folosul comunităţii să fie pedepsit cu închisoarea.

Adică, în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi în următoarele 60 de zile nu şi-a manifestat intenţia de achitare a contravenâiei, prin plăţi parţiale şi/sau plăţi eşalonate, cu acordul primarului, în calitatea sa de ordonator de credite, organele de urmărire din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale se vor adresa instanţei din circumpscripţia în care contravenientul are domiciliul stabil, în vederea înlocuirii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.

În cazul in care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut, instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancâiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, în regim strict de supraveghere de către poliţia locală. Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.
Iar în cazul neprezentarii contravenientului la primăria unităţii administrativ-teritoriale, unde îşi are domiciliul stabil, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinţei definitive, primarul se adresează instanţei de judecată care a pronunţat hotărârea, în vederea transformarii pedepsei cu închisoare de la 3 luni la 2 ani „, se arata in proiectul de lege.

De altfel, potrivit iniţiatorilor această iniţiativă nu vine pentru a înăspri pedepsele ci pentru a preveni faptele antisociale, un individ va deveni mult mai ezitant în a comite infracţiuni, ştiind că sunt „modalităţi prin care i se pot lua boii de la bicicletă”

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *