Periferiile PSD salvează/asigură centrul partidului; De ce au venit la Bucureşti pesediştii din teritoriu?

„Organizare impecabilă, lăutari slabi”

Cam asta a fost gândul care mi-a trecut prin minte sâmbătă seara după ce am privit mitingul social-democraţilor, difuzat pe Antena3 şi ulterior discursurile de pe scenă. Discursuri subţiri raportate la o uriaşă masă de pesedişti pe care am văzut-o în cursul zilei pe Facebook, cu diferite instantanee pe trasee, venind din toate colţurile ţării.

Prima concluzie a fost aceea că, PSD rămâne cel mai bine organizat partid din România, neegalat până în prezent de nici un altul, singurul care îi pusese vreodată probleme fiind PDL, dar acela fusese partid lider şi… ce e val ca valul trece. PSD rămâne cel mai bine structurat partid în teritoriu şi, tot privind pozele văzute, cel mai eterogen grup politic. De la figurile clasice (simple din mediul rural sau socio-profesional fără exigenţe) până la tineri sau middle-age citizens, un partid care are un bazin uriaş de recrutare, care baleiază pe toata scara IQ-ului, de la personaje nefrecventabile până la oameni cu care oricând e o plăcere să ai un dialog.

Acesta este partidul care a fost ieri vedetă media.

Cele scrise mai sus conferă un mare avantaj, partidul nu depinde de Dragnea, de altfel nu Dragnea este liderul pentru care teritoriu a venit la Bucureşti. Dragnea poate fi condamnat pe 21 iunie, dar partidul va rămâne în picioare şi asta tocmai datorită organizaţiilor judeţene, comunale sau orăşeneşti, unde liderii de după 28 de ani de la revoluţie, nu mai sunt Ion Câlea, Dumitru Persu, Aurel Vlădoiu sau alte specii feseniste, ci o generaţie care a reuşit să creeze un altfel de limbaj, o stare de spirit. Eu vorbesc despre Vâlcea pe care o cunosc, unde pot băga mâna în foc că cei 3500 de pesedişti s-au dus la Bucureşti nu pentru mitingul lui Dragnea sau pentru că au fost obligaţi de Costi Rădulescu. S-au dus ca „idee, ca o ieşire, ca stare de spirit, a fost o IEŞEALĂ”, evident cu un mesaj comun în subsidiar, cel pentru care s-a cerut mitingul. Dar a fost o ieşire de gaşcă, una destul de coezivă şi cu un conţinut prietenesc. Un partid, să recunoaştem, construit de Constantin Rădulescu în ultimii ani, din perioada în care a fost „Costi”.

Din păcate, centrul PSD nu e aşa. Centrul PSD dă rateuri destul de dese, de la neinspirată desemnare a premierului, etalarea voluntară în public a vieţii private a liderului,  la anumite obsesii juridice exprimate de personaje deloc credibile, la apariţii prea isterice ca să fie nobil-conservatoare ale lui Pleşoianu. Numai că, spre norocul partidului, centrul PSD nu este o condiţie de supravieţuire pentru partid. Maturizarea acestui partid rezidă tocmai în periferii, în „albii” care au fost sâmbătă seara jos în piaţă. Aici se joacă viitorul partidului.

Referitor la atacurile „intelectuale” sau glumele sulfurate de pe Facebook la adresa social-democraţilor de la miting, de departe este cea mai mare greşală, pentru că partidul este un organism unitar. Reacţiile lui sunt de solidaritate la astfel de agresiuni. Un cap limpede din PSD Vâlcea, Lucian Rădulescu, îmi spunea odată. „Există în PSD ca şi în societate simpatii mai mari sau mai mici faţă de colegii dar, în momentul când oricare dintre aceştia este atacat din exterior, se formează pe loc un bloc monolit de apărare, uitându-se toate posibilile animozităţi”.

În rest aşa cum m-am exprimat, PSD nu mai stă în era Dragnea, cum nu a stat blocat nici în erele Ponta, Geonă, Năstase. PSD stă în propria stare de spirit care trăieşte în teritoriu, în autocar, în mica localitate din orice colţ al României. Fie că e profesorul de matematică din Mizil, fie că e Moş Gheorghe din Gârda de Jos.

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *