Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia, adus la Rosiile, la Biserica Sfântu Nicolae

Mănăstirea Kato Xenia a fost întemeiată în timpul împăratului bizantin Andronic al II-lea Paleologul, ca metoc al Mănăstirii Ano Xenias. Numele Mănăstirii Kato Xenia, însemnând „Străina de Jos”, provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina” (Panaghia Xenia) ajunsă aici în mod miraculos.

În locul unde Maica Domnului a binevoit să fie descoperită icoana, creştinii au ridicat o mănăstire. Fiind la malul mării, piraţii au atacat-o în nenumărate rânduri. După o vreme, călugării au luat icoana Maicii Domnului şi s-au refugiat la Mănăstirea Panaghia Chisiotisa, care astăzi se numeşte Ano Xenia („Străina de Sus”).

În anul 1750, din cauza atacurilor turcilor asupra mănăstirii, monahii au luat icoana şi au construit un metoc la 12 kilometri mai jos cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, purtând numele Kato Xenia (Xenia de Jos).

În anul 1980, în urma unui mare cutremur, mănăstirea a fost distrusă în întregime. Din cauza instabilităţii terenului, ea a fost reconstruită la un kilometru mai jos.

Mănăstirea încântă prin arhitectura specifică Greciei: ţiglă roşie, ziduri din piatră şi chilii vopsite în alb. Katholikonul mănăstirii este închinat Sfântului Ierarh Nicolae. În vecinătatea lui sunt aşezate chiliile cu paraclisul icoanei „Panaghia Xenia“.

Între nepreţuitele odoare pe care le deţine mănăstirea se află şi două bucăţi din Brâul Maicii Domnului, primite în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos în anul 1522.

Acest brâu va fi depus între 15 şi 18 iunie  la biserica Sf Nicolae, monument de patrimoniu românesc din satul Pleşesti din comuna Roşiile, cu binecuvântarea IPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului. 

Demersurile pentru aducerea acestor odoare au fost întreprinse personal de primarul Doru Diaconu şi un locuitor al comunei. Astfel pelerinii sunt aşteptaţi la mijlocul lunii iunie la Roşiile să se roage la brâul Maicii Domnului.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *