Reabilitarea și modernizarea „Drumului Topologului” (DJ 678A) a intrat joi în linie dreaptă

Drumul Topologului, cu indicativul DJ 678A, drum care leagă drumurile naţionale 64 şi 7 a pus joi kilometru 0, urmând ca în cel mai scurt timp să intre în reabilitare prin fonduri europene.

Acest drum are povestea lui, în afara de faptul că merge pe Valea Topologului acesta a fost un drum strategic folosit de armata germană în anii 40, atunci când la Băile Govora se afla comandamentul pentru judeţul Vâlcea.

Traversarea Oltului se făcea în dreptul Tătăraniului cu un bac, între popasul Brătienilor şi malul drept al râului. De fapt acest bac lega pe atunci judeţele Vâlcea şi Argeş, localităţile de pe malul stâng fiind argeşene. Popasul Brătienilor era un loc unde se afla un han şi de unde se plătea bacul pentru traversarea Oltului.

Nemţii construiesc podul de fier, pod care şi astăzi este funcţional şi astfel se asigură o scurtătură a zonei centrale a judeţului dar şi a celei sudice cu capitala. Pentru că, pe Drumul Topologului se evită ocolul prin Râmnicu Vâlcea.

Odată cu amenajarea hidrotehnică a râului Olt, vechiul drum şi hanul au fost demolate şi mutate mai la est dar panorama apărută în ultimii ani, o adevărată deltă, este impresionantă.

„Este un drum care va facilita traficul de mărfuri şi de tranzitul spre Piteşti şi Bucureşti pentru toate localităţile din sudul judeţului Vâlcea. Poate scurta şi drumul dinspre Bucureşti spre Târgu Jiu, evitând zona industrială a Râmnicului. Este o investiţie extrem de importantă pe care o lansăm astăzi.  Mai mult, acest drum leagă obiective turistice, bisericile de patrimoniu pe Valea Topologului, frumos conac al Bălceştilor. Drumul asigură o legătură bună spre fostul schit Flămânda. Carosabilul va putea susţine traficul greu şi astfel se vor soluţiona definitiv problemele pe care transportul agabaritic îl producea infrastructurii locuinţelor. Acesta este doar primul din drumurile care au fost finanţate din fonduri europene, în foarte scurt timp vor urma şi celelalte dar şi drumurile cu finanţare guvernamentală”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu

Drumul care intră în modernizare porneşte din Mihăeşti (DN 64) şi traversează comunele Galicea, Nicolae Bălcescu şi Milcoiu, intersectând DN 7, totalizând astfel aproximativ 27 de km.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *