Prăpastia de la Milcoiu pune în pericol de prăbuşire 9 case dacă nu se intervine de urgenţă

Alunecarile de teren sunt depla­sari gravitationale ale maselor de roci, pamanturi sau diverse resturi, pe o panta li care pot afecta în mod grav comunităţi, economia şi socialul unei comunităţi. Acestea pot distruge iremediabil infrastructura de utilităţi – apă, canal, energie elctrică, gaze etc.  Aparitia sau reactivarea lor este controlata de doua categorii de factori: naturali si antropici

Asemenea fenomene reprezinta o amenintare majora la adresa vietii umane, cu efecte devastatoare asupra constructiilor ingineresti (cladiri, sosele, lucrari hidoedilitare, lucrari de arta etc.) si a mediului natural, in diferite zone montane si de deal de pe intreaga planeta. Zona Vâlcii de Est – Goleşti şi Milcoiu sunt din păcate în topul acestor alunecări, din cauza compoziţiei solului.

Costul lucrarilor ce trebuie reali­zate pentru oprirea unor asemenea feno­mene, cumulat cu cheltuielile pe care beneficiarul trebuie sa le faca pentru contracararea efectelor nedo­rite pe care alunecarile le-au avut asupra diferitelor tipuri de constructii ingineresti, conduc la sume importante de bani.

Acum peste 40 de ani, DN 7 trecea prin comuna Milcoiu, prin actuala stradă a Releului. Din cauza eroziunii solului s-a luat decizia mutării acesteia pe versantul din apropiere. Numai că aici au rămas gospodării şi au rămas în voia sorţii.

Acum 8 ani, drumul a crăpat pentru prima dată şi în doar 2 ani, un hău s-a deschis pe partea dreaptă a drumului. De atunci a început dezastrul. Astfel de opt ani de zile, 70 de familii din comuna Milcoiu trăiesc un adevărat calvar.

Este vorba de strada Releului, vechea şosea de legătură între Râmnicu Vâlcea şi Piteşti, din anii ’70, din comuna Milcoiu care, din anul 2009, este afectată de o alunecare de teren. Alunecările de teren pe drumul ce face legătura între satele Milcoiu, Izbăşești şi Şoricaru au pus pe jar aceste familii care stau cu prăpastia în faţa curţilor şi privesc cu teamă cum abisul se apropie de gard.  Pe o distanță de 500 de metri, dealul de vest s-a surpat, craterele ajungând la doar 3 metri de gopodării. Primarul Daniel Muşat spune că sunt  cinci hotărâri de guvern date dar, nici până la această dată, nu s-a primit niciun ban, pentru remedierea acestei situații.

Situaţia devine alarmantă pentru că deja nu se mai poate circula iar ploile rup din versant, anul acesta urmând ca prăpastia să ajungă probabil lângă garduri. Din acel moment nu mai e nimic de făcut decât evacuarea.

Primăria spune că e neputincioasă, costul lucrării nu are cum să fie acoperit din bugetul local. Suma deja a ajuns la 30 de miliarde şi asta pentru că nu s-a intervenit la timp. Sunt 6 proiecte de hotărâri duse la București și tot nu s-a rezolvat. Practic, sunt nouă gospodării în mare pericol de evacuare în viitorul apropiat dacă nu se intervine și localnici din trei sate care fac un ocol de 16 km.

Microbuzul şcolar nici nu mai circulă pe acolo, pentru că este riscant şi ocoleşte zilnic 8 km. În zonă sunt amplasate doar antenele Digi, iar cei de la Telecom şi-au luat antenele din cauza riscului de prăbuşire. Așa că, oamenii au de suferit și pentru că rămas fără telefonie mobilă, fixă sau cablu.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *