Eugen Neaţă a devenit „ambasador al turismului de Vâlcea”; mai mulţi parlamentari au vizitat nordul judeţului invitaţi de deputatul vâlcean

 „Vâlcenii…greu de înţeles, greu de definit, admirabil de trăit alături de ei, însă.

Nu-s nici olteni, dar nici munteni şi nici măcar ardeleni de împrumut. Pentru că ne aflăm la intersecţie de drumuri, cum nici un alt judeţ nu există. Departe însă geografic de Moldova, dar gazdă primitoare şi pentru răzeşii de pe Siret, de-a lungul vremilor…

Am luat perfectul simplu şi ascuţimea in Oltenia, eleganţa, fasonul, mofturile şi pedanteria Munteniei miticilor şi dârzenia, principialitatea transilvănenilor. Ne-am folosit de munţi pentru a crea primul stat românesc, în Loviştea străbună, după ce aroma latină de după 105 deja înfiinţase o limbă în care visăm noi azi şi în baladele şi doinele cu care ne-am crescut pruncii. Am respectat fortăreţele romane şi i-am arătat, la Posada, regelui maghiar că mai jos de aici nu are cum să treacă.

Vâlcea porneşte din transhumanţa celor mai frumoşi munţi – piscurile înalte, dar moi ale Parângului şi crestele tăioase ale Făgăraşilor. Şi se duce pe culoarul nescris pe hărţi dar mai apăsat decât vulcanii preistorici, de la Vaideeni, pe culmile subcarpatice până dincolo spre Bărăgan. Dar destinul Vâlcii pleacă de la munte.  Acolo am spus că este destinul nostru sau acolo a început. Din vârful Surului şi al Ştefleştilor am ales, precum Moise, tărâmul sfânt. Şi tot Moise a spart Făgăraşul şi Parângul în două, ca să treacă Oltul rege”

Aceasta este povestea Vâlcii una din cele 1001 care pot fi scrise despre Cel Mai Frumos Judeţ din România.

Deputatul Eugen Neaţă a acceptat misiunea de a fi ambasadorul turismului vâlcean şi ştiind că trebuie să promoveze mai multe legi cu impact turistic a optat pentru a le face cunoscute la firul ierbii. Şi altfel cum, decât invitând la Vâlcea mai mulţi parlamentari din ţară, arătându-le potenţialul acestui minunat judeţ

„Am avut deosebita plăcere să fiu, timp de două zile, gazdă pentru un grup important de parlamentari din țară. Aceștia au acceptat invitația mea de a veni în județul Vâlcea pentru a lua contact direct cu problemele pe care le-am ridicat în Parlamentul României și pentru rezolvarea cărora am depus mai multe inițiative legislative.

Am ales ca delegația să fie prezentă în zona de nord a județului, mai exact în punctul Obârșia Lotrului din comuna Voineasa, zonă care are mare nevoie de susținerea tuturor factorilor de decizie pentru a se putea dezvolta.
În această frumoasă comună de munte, se află cea mai mare și frumoasă pârtie de schi din România.
Din păcate, infrastructura nu există, iar acest lucru împiedică dezvoltarea zonei.
Atât pe timpul iernii, cât și pe timpul verii, mii de turiști vin aici chiar dacă sunt puține locuri de cazare și aleg să stea la zeci de kilometri doar pentru a se bucura de frumusețea cu care sunt înzestrate aceste locuri.

Am organizat această întâlnire informală întrucât în procesul legislativ se află în dezbatere două inițiative legislative pe care le-am elaborat în urma discuțiilor purate cu primarul municipiului, Mircia Gutău, președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu, oameni din mediul de afaceri și reprezentanții administrațiilor publice locale, astfel încât să creez cadrul legal necesar dezvoltarii zonei montane, dar și pentru crearea unor condiții de dezvoltare sănătoasă municipiilor si orașelor din România. Este vorba de inițiativele „Ski în România” și “Padurile parc”!
Vâlcea are un potențial imens de dezvoltare turistică, iar nouă celor aleși ne revine datoria să creăm oportunități și să realizăm cât mai multe proiecte în acest sens.

Mulțumesc prietenilor mei, președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu și primarului Mircia Gutău pentru susținere și sprijin în toate acțiunile pe care le-am întreprins! Împreună facem lucruri bune pentru vâlceni și Vâlcea!

Le mulțumesc colegilor mei parlamentari pentru că au dat curs invitației mele și în acest mod am reușit, prin discuțiile purtate la fața locului, să gasim cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă județul Vâlcea, dar și alte județe din țară, care întâmpină aceleași probleme!

Județul Vâlcea, este locul în care m-am născut, copilărit și de care nu mă voi despărți niciodată!
Am o responsabilitate mare față de cei care mi-au acordat votul și m-au trimis să îi reprezint în Parlamentul României. De aceea, îmi respect toate promisiunile facute vâlcenilor și voi continua ca prin inițiativele depuse să contribui la dezvoltarea județului nostru și la bunăstarea oamenilor!”

Despre vizita pe tărâm vâlcean iată ce spune Florinel Stancu, deputat PSD de Dolj:

„Vâlcea frumoasă o cunosc din copilărie. Pentru noi doljenii, munţii Vâlcii, staţiunile vâlcene, nordul superb al acestui judeţ minunat era o vacanţă de neuitat. Mergeam la Vâlcea cu acea bucurie a copilului, a adolescentului şi luni bune după ce reveneam acasă, trăiam încă amintirile fascinante ale drumeţiei la Vâlcea. Ce a făcut Eugen, această acţiune informală pentru a promova 2 iniţiative legislative este de apreciat. Eugen este unul dintre cei mai activi parlamentari şi exemplul său poate fi multiplicat, pentru că Vâlcea, România are un potenţial turistic de excepţie”, ne-a declarat parlamentarul doljean.

 

De la Buzău, deputatul Sorin Lazăr, spune că „Vâlcea este pe primul loc în topul sentimental”

„Nu poate fi descris în cuvinte acest loc, seamănă cu Buzăul şi de ce nu, ceea ce face Eugen putem face toţi, să ne promovăm locurile, ţara, să fim mândri de România noastră. Revenind, Vâlcea are o geografie de excepţie şi are oameni de calitate, îmi sunt prieteni, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, primarul Râmnicului, domnul Mircia Gutău, este un om de toată isprava. Noi am putea măcar să facem ce au făcut bulgarii, o colaborare între autorităţi şi investitori ar punea zone cum este Obârşia Lotrului în atenţia turismului nu doar românesc. Turismul şi Agricultura sunt cele două locomotive ale economiei româneşti”, spune Lazăr, vicepreşedinte al Comisiei Buget Finanţe din Camera Deputaţilor.

Deputatul Mihăiţă Găină spune că „Vâlcea este o destinaţie de excelenţă”

„Vizita pe care am făcut la invitaţia lui Eugen m-a făcut să retrăiesc studenţia. Am terminat la Petroşani iar drumul de la Obârşia Lotrului este cu adevărat de excepţie, unic. Nu am cuvinte să descriu efortul colegilor de la Vâlcea, o echipă sudată de parlamentari cu care suntem buni prieteni”, a precizat vicepreședintele Comisiei pentru muncă și protecție socială

Şi deputatul UDMR, Andreea Csep, ne-a declarat că drumul spre Vâlcea, de la Bucureşti a fost ca o „iniţiere, ca o trecerea în altă lume”

„Vâlcea mi-a amintit de Valea Mureşului pe culoarul Deda. Seamănă  mult cele 2 judeţe dar Vâlcea cu verdele crud de primăvară, drumul de la Bucureşti spre Vâlcea a fost o iniţiere spre o altă lume, fascinantă, de basm. Ce a făcut Eugen Neaţă este demn de urmat de toţi colegii, ne putem promova tot ce avem, pentru că România le are pe toate, munte, mare, patrimoniu, tradiţii, istorie”, spune Andreea Csep, secretar Comisia pentru muncă și protecție socială.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *