La Tetoiu se înfiinţează una din cele mai mari plantaţii de alun din România, de peste 45 de hectare

Localitatea Tetoiu este o poveste, dar nu o poveste cu dealuri unde „goneşti printre fluturi”, cum spune Bogdan Amaru, nu, la Tetoiu avem o poveste de prezent şi o poveste din trecut.

La Tetoiu se pare că a existat primul om sau primul umanoid din Europa. Cu toţii studiam la şcoală despre cultura Bugiuleşti. Da, pentru că aici au fost găsite primele oseminte umanoide din Europa, punând Bugiuleşti pe harta paleontologiei universale. Şi trebuie spus că asta se întâmpla acum 2 milioane de ani. Tot la Tetoiu avem descoperite primele fosile de mamut, de urs preistoric. Deci la Tetoiu din Vâlcea a început lumea, am putea scrie, folosind nuanţat sensul metaforei.

Azi, Tetoiu este o localitate liniştită, care se întinde ca un regat molcom pe malul stâng al Olteţului, aducând etapa intermediară a Subcarpaţilor către luncile de jos ale Olteniei. La Tetoiu nu se vorbeşte despre istorie şi artă, pentru că, acolo, istoria, aşa cum am spus, există în fiecare stejar sau anin de pe marginea Olteţului.

Iar La Tetoiu se lucrează în prezent la una din cele mai mari investiţii în agricultură. Astfel după plantaţia de levănţică, un om de afaceri din Bucureşti se pregăteşte pentru a inuagura o uriaşă plantaţie de alun, o plantaţie care se întinde pe 45 de hectare.

Asta pentru început pentru că planurile prevăd extinderea acesteia, o hală de procesare, ambalare. În doi ani, a reuşit să cumpere teren în zonă, a studiat cu specialişti în pedologie calităţile solului şi astfel Tetoiu a fost opţiunea pentru această plantaţie, realizată printr-un proiect european.

Chiar daca necesita o investitie importanta pentru a fi demarata, cultura alunului are un potential foarte mare, mai ales datorita cererii masive din strainatate, acolo unde se produc celebrele bomboane de lux. Mai mult decat atat, numarul nu prea mare de cultivatori de alun din Romania ofera o alta sansa majora celor care aleg sa dezvolte printre primii o astfel de plantatie.

In conditiile din Romania alunul creste spontan in toata zona colinara si deluroasa pana la altitudinea de 600-800 m. Geografic, alunul este diseminat intr-un areal cuprins intre latitudinile de 30° si 60°N, dar alunul cultivat este restrans la 30°- 50° N.

Sortimentul de soiuri la alun este relativ redus la nivel mondial si este alcatuit din soiuri cu origine specifica, adaptate anumitor zone. In Romania sortimentul de soiuri este alcatuit din soiuri autohtone, la care se adauga si unele straine, cu completare satisfacatoare la conditiile climatice ale zonelor de cultura.

Investitorul are în proiect şi realizarea unui depozit frigorific pentru a colecta de la localnici legumele şi fructele.

Revenind la alun, ca fapt divers, cele mai multe soiuri de alun din România sunt trei soiuri vâlcene: Vâlcea22, Cozia şi Uriaşe de Vâlcea.

Valcea 22, este un Soi romanesc, cu plante de vigoare mica, cu multi drajoni. Se conduce mai dificil cu monotulpina. Infloreste timpuriu (ianuarie-februarie) si este protogin – homogam. Fructul este mare (3,5–4,0 g), cu forma rotund-compresata, de culoare maroniu-deschis. Miezul are un randament de 48%. Maturarea se produce in decada a I-a a lunii septembrie. Este precoce si este productiv, fructele sunt destinate consumului direct, este rezistent la ger si la boli. Se recomanda in toate zonele tarii, dar cu aport de umiditate prin irigare. Anual se inmulteste la nivelul a 2.500-3.000 de plante, echivalentul a 3,5-5,0 ha.

Cozia – Soi de origine romaneasca, cu plante de vigoare medie . Prezinta un numar mediu de drajoni/planta. Se poate conduce usor cu monotulpina.
Infloreste destul de timpuriu (ianuarie-februarie) si este de tip protogina. Este precoce, produce mult si constant. Fructul este mare sau foarte mare, de forma rotund-compresata. Miezul are randament de 46,1%. Maturarea fructelor are loc in decada I-a a lunii septembrie. Are rezistenta buna la temperaturile scazute din iarna si este rezistent la bacterioza si alte boli. Productia ridicata, fructele mari si calitatea acestora, il recomanda pentru plantatiile din zonele mai sudice si vestice, in conditii de irigare daca precipitatiile anuale de situeaza sub 700 mm. Se inmulteste in cantitati relative reduse (700-1.500 plante/an), echivaland cu 1-2 ha plantatii intensive.

Uriase de Valcea – Soi de origine romaneasca, de vigoare medie, cu port etalat si putini drajoni. Se poate conduce usor cu monotulpina. Infloreste in perioada mijlocie (februarie-martie) si este de tip homogama cu tendinta spre protandrie. Soiul este foarte productiv si produce constant. Fructul este foarte mare comparativ cu toate soiurile straine (4,9g). Randamentul in miez este de 48,5%. Maturarea se produce in decada I-a a lunii septembrie. Este rezistent la ger si boli, foarte productiv, cu fructe aspectuoase. Se recomanda la inmultire in zonele favorabile de cultura a alunului, in conditii de irigare. Se inmulteste in cantitati reduse, numai prin altoire (100-200 plante/an).

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *