Drumul Gorjului nu mai e lung…, prin Livezi vom avea o nouă legătură între Vâlcea şi Gorj

Rămânem în tot în valea frumoasă a Olteţului, un spectacol care mărgineşte vestul de Vâlcea, de la piciorul de munte al Vaideeniului, până jos spre Bălceştii lui Poenaru, construind astfel o autentică frescă românească, imagine din trecut a aristocraţiei valahe, maturizată în secolele XVIII şi XIX.

Dacă aristocraţia românească avea un loc de baştină predefinit nici că se putea să fie altul mai bine ales decât la Vâlcea. Vâlcea aristocrată a fost de fapt punctul culminant al unei istorii extrem de progresiste a veacurilor XVIII – XIX, premise care au dus ulterior la cele mai importante evenimente clar definite în peisajul emancipării naţioale – 1821, 1848 sau 1878.

Iar la Livezi, s.a născut Pia Pleşoainu, din marea familie a Pleşoienilor, femeia care a avea să dea ulterior un destin României, devenind Pia Brătianu şi mamă a trei premieri ai României care au modernizat şi întregit România.

Comuna administrată de Ştefan Verdeş este un pivot al Văii Olteţului, aflată la mijlocul culoarului care uneşte cele două Oltenii, cea de Şes şi de cea de Munte dar şi o graniţă pe linie subcarpatică a Gorjului pandurilor. O comună legată de altfel prin consangvinitate cu oltenii lui Tudor de dinolo, din Dănciuleşti. Folclorul, biserica, istoria, legendele Vâlcii olteneşti şi a Gorjului frumos au creat o punte de spirit între cele două localităţi care împart mejdina sus, pe Drumul Muierilor, loc de legendă care au demonstrat că duşmanii de ţară nu au ce căuta în acest tărâm unic în România.

Dar începând cu acest an, Gorjul şi Vâlcea, Liveziul şi Dănciuleştiul nu vor mai fi separate fizic, ci un drum absolut de poveste care urcă dealurile de vest va fi realizat graţie eforturilor celor doi edili, printr-o finanţare guvernamentală.

„Este un proiect ambiţios dar care iată că devine realitate. După drumuri la Bucureşti, după toate diligenţele pe care le-am întreprins, cu argumente care ţin de toate avantajele care ar rezulta în urma acestui drum, avem iată un rezultat. Vom face drumul care uneşte Dănciuleştiul de Livezi, oferind un nou drum de legătură între români, drum care scurtează cu peste 40 de km distanţele, drum care reuneşte familii, care va asigura un tranzit de mărfuri, de oameni, drum care anulează graniţele de judeţ”, spune Ştefan Verdeş.

Astfel după cele două legături prin DN 67 şi prin DN 67B, Vâlcea şi Gorjul se vor lega printr-un nou drum, Liveziul şi Dănciuleştiul devenind o punte clară şi directă a Olteniei Româneşti.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *