„Drumul tezaurelor” trecea prin Zătreniul Vâlcii, micul orăşel de sfârşit de secol XIX

Sunt multe hrisoave despre drumul tezaurelor sau drumul real al romanilor spre Sarmisegetuza, ca fiind cel de pe Valea Olteţului. Drum care trece prin Zătreniul celor 7 familii, aşa cum s-a născut el în primele acte istorice

Zătreniul este una din cele mai vechi aşezări de pe Valea Olteţului, loc unde potrivit istoricilor a fost şi cea mai mare tabără română înainte de a cuceri cetatea de la Grădiştea (lupta fiind pe columna lui Traian.)

După descoperirile arheologice făcute de Gheorghe Licu în anul 1911 în Vâlceaua Dobreştilor, 37 de monede de denari republicani romani, acestea atestă Zătrenii ca vatră umană din secolul al II –lea î.e.n. Monedele în număr de 37, denari republicani romani de argint, menţionate de V. Pârvan aparţineau la 7 familii diferite.

Un alt document care atestă vechimea comunei Zătreni este drumul dacic care pleacă de la Sucidava Romula trece prin Dobrosloveni jud. Olt pe la Pieleşti Dolj si face hotarul comunei cu comuna Dănciuleşti ajungând la cetăţile Grădiştea şi Alunu din jud. Vâlcea, Polovraci jud. Gorj şi Sarmisegetuza din Munţii Orăştiei.

Aşa cum se arată în documente acest drum nu era un drum al cetăţilor ci şi undrum al tezaurelor. S-au descoperit tezaure în Zătreni, Bugiuleşti, Pârâuşani, adică în satele şi comunele limitrofe drumului.

Pentru că la Zătreni sunt primele hanuri încă din secolele al XIV-XV, loc unde poposeau caravanele care veneau dinspre munte. Era de altfel un drum al caravanelor măsăstireşti, al boierilor craioveni şi vâlceni. În secolul al XIX-lea este drumul revoluţionarilor, drum care pune definitv pe hartă această comună

Mai mult la început de secol XX, Zătreniul avea bancă, tribunal, şcoli, fabrici (celebra fabrică de sobe) şi o viaţă socială activă.

În prezent, administraţia lucrează la proiecte de modernizare a localităţii.

S-au făcut recepțiile la obiectivele de investiții, respectiv 26 de km de  extindere rețea de apă și modernizare 6,8 km de drumuri, iar anul acesta a fost semnat contractul de executie lucrari de refacere drumuri calamitate 12,4 km, poduri și podețe. De asemenea,  s-au semnat, la Ministerul Dezvoltarii, alte două contracte de finanțare pentru doua proiecte, respectiv anvelopare școala Zătreni și extindere retea canalizare, pe o distanță de 4,5 km.
În data de 1 martie s-a dat ordinul de incepere a lucrărilor la obiectivul : extindere rețea canalizare pentru 10,4 km, astfel încât localitatea va avea 21 km rețea de canalizare

Zătreniul are toate şansele să redevină un puternic centru regional pe Valea Olteţului.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *