Conferinţă de presă inedită, organizată la Nazaret, cu ocazia venirii pentru a Doua Oară pe Pământ…

Agitaţie mare, care de reportaj, toate televiziunile din lume aveau corespondenţi la faţa locului, sateliţii era suprasolicitaţi, nu se putea circula pe uscat, pe ape, pe căi ferate, traficul era paralizat, elicoptere pe cer, serviciile secrete mobilizate din oficiu, milioane de oameni veneau din toate colţurile, copii, mame, bătrâni, ambuteiaje… Era ştirea mileniului, ba nu, a erei, era ştirea de senzaţie care întrerupsese viaţa cotidiană. Indicii bursieri erau la cote istorice… De 3 zile, nimeni nu mai vorbea de nimic altceva. Chiar şi războaiele se opriseră pentru câteva ore.

Venise Iisus. A doua oară. Nazaretul era un oraş blocat de sute de milioane de oameni. Se împingeau, se călcau pe picioare, se înjurau. EL nu ieşise, stătea într-o casă mică de la marginea oraşului. În faţa ei, mii de reporteri. Martori care dădeau interviuri, fete frumoase, cu microfoane în mână, făceau stand-up-uri.

„A venit brusc de undeva de sus. Nu avea paraşută. Tocmai ce-mi luam alimentele din maşină şi copiii”, spunea un martor.

Altul zicea că ducea gunoiul când L-a văzut coborând. „Da, dom’le, era cu mantia aia, din filme, aia cu care l-am văzut, cu plete şi barbă. EL e! Jur!” se auzea în altă parte. Forţele de ordine ţineau în loc lumea ce se aduna buluc. „Lăsaţi bolnavii să fie primii”, strigau mulţimile. „Ba nu, bătrânii! Ba copiii!” Un întreg vacarm în jurul casei unde hotărâse să intre.

La un moment dat, EL ieşi din casă şi atunci să vezi nebunie, alergau cameramanii, se auzeau fotografii. „Ia un prim plan!” „Ia un cadru larg!” „Dă şi pe mulţime, să se vadă isteria!”, strigau reporterii. „Unde dracu’ fugişi tocmai acum, când iese?!” „Lasă dracu’ telefonul, că uite, vorbeşte!” Mulţi făceau selfie-uri, pe fundal cu casa şi cu EL în cadru.

La un moment dat, EL ridică mâna şi se făcu linişte. Un tip, probabil de la autorităţi, făcu un semn presei să se apropie şi să respecte ordinea.

„Max Robson, Associated Press, Statele Unite, sunt convins că sunteţi la curent cu evoluţia din ultimii 2.000 de ani. Sistemul democratic este forma corectă pe care societatea a atins-o? Sau există o altă formulă spre care ne îndreptăm?”

EL lăsă capul jos şi nu răspunse. După o pauză se apropie alt reporter:

„Graham Bale, BBC, Marea Britanie. Mai există şi alte forme de viaţă în Univers? Şi dacă da, în ce galaxie ar fi cea mai apropiată?”

EL din nou tăcu şi privi spre mulţime. Se apropie un alt reporter. Între timp, cineva strigă să fie mutate un panou Exxon care intra în cadru şi o reclamă din fundal, una pentru AgroHaiffa.

„Pierre Fontaine, Montreal News. Este posibil ca umanitatea să nu mai privească drept păcate stilul de viaţă din Sodoma şi Gomora şi să devenim mai toleranţi?”

Linişte. Din nou nu le răspunse.

„Jacques Pinnot, France 1. Ne puteţi face o demonstraţie simplă prin care să arătaţi că sunteţi cu adevărat Fiul Domnului? Ştiţi, au mai existat impostori, nu vă supăraţi…”

Parcă ar fi zâmbit. Dar tot nu le răspunse.

„Lars Greunwich, de la Copenhaga TV. Ce şanse avem şi cât mai putem trăi pe pământ, dacă nu renunţăm cu totul la industria poluantă? Vor dispărea gheţarii?”

Iisus privi spre mulţime, din nou ignorând întrebarea reporterului.

„Ce dracu’, Ăsta nu răspunde chiar la nicio întrebare! Şi eu care voiam să programez un interviu pentru NBC şi Fox”, se auzi, din spate, un tip în sacou.

 „Miriam Mehud, Al jazeera. Mahomedanismul recunoaşte şi Vă Recunoaşte ca profet, creştinismul admite, la rândul său, aceeaşi toleranţă şi recunoaştere?”

Iisus se uită într-o parte, un elictopter pe care scria TV5 survola de aproape zona. Se auzeau rumori, nemulţumiri cu privire la tăcerea Lui.

„Ricardo Esteban, Vatican TV. Veţi sta mult aici, aţi luat o decizie? Papalitatea chiar ar dori să oficiaţi o mesă, dacă este posibil, şi ne-am gândit serios chiar la o eventuală pontificare.”

El lăsă din nou capul jos, dar nu oferi niciun răspuns. Dezamăgirea era destul de mare. Primele rânduri chiar păreau că ar dori să plece.

„Serghei Ahmatovici, Russia News 1. Unde există mai multă manipulare? În religie sau în politică? Şi cât de vulnerabili suntem în faţa celor 2 sisteme?”

Evident că niciun rezultat.

Mai urmară vreo 200 de reporteri. Dar fără niciun răspuns. Chiar se pleca din mulţime. „Mai făcui şi 2.000 de kilometri de pomană”, se auzi din mulţimea care se pregătea să părăsească zona. Două jurnaliste nemţoaice fumau într-un colţ, plictisite. Una îşi retuşa machiajul. Iar alta vorbea cu editorul la telefon. „Nimic, să-mi bag picioarele. Nu răspunde la nicio întrebare, că doar ai văzut şi tu.”

La un moment dat, se apropie un reporter din ultimul grup de ziarişti.

„Ifron Simone, Zair TV. Regretaţi faptul că v-aţi sacrificat pe cruce pentru umanitate?”

„NU”. Stupoare. Lumea se opri mirată. Vorbise. Reporterul era emoţionat şi abia ţinea microfonul. Apoi, calmându-se, tot el reluă:

„Aţi mai face-o încă o dată?”

„NU”, îi răspunse EL.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *