Eugen Neață: Între România și Vietnam există multe oportunităţi de afaceri şi o piaţă care trebuie recâştigată

Aflat într-o vizită de lucru în Vietnam, deputatul vâlcean Eugen Neață, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu R. S. Vietnam din Parlamentul României consideră că între România și regiunea Indochinei se pot stabili multe legături de afaceri, Extremul Orient fiind o piață care ar trebui recâștigată după 30 de ani.

„România a fost foarte apreciată şi respectată în Indochina în urmă cu peste 30 de ani, mai ales din punct de vedere economic, zona Vietnamului fiind o piaţă considerabilă pentru firmele româneşti. Vorbim de perioada în care statul nostru ducea o politică în domeniul economic şi industrial de expansiune şi relaţiile comerciale se stabileau pe bază de interese comune şi de respect la nivel înalt. Fără a afecta piaţa europeană şi comunitatea din care facem azi parte, cred că România are tot dreptul, obligaţia şi interesul pentru a dezvolta din nou, în contextul de azi, noi relaţii de afaceri cu acestă uriaşă piaţă care este Indochina”, a declarat pentru Râmnicu Vâlcea Week, deputatul social -democrat.

Neaţă spune că vizita delegaţiei reprezintă un pas important pentru consolidarea relaţiilor de cooperare bilaterală care să exploateze potenţialul major, încă insuficient explorat, de intensificare a relaţiilor economice bilaterale.

„Cele două economii, cea a României şi cea a Vietnamului se pot completa, în industrie şi agricultură. Dincolo de ideologii care sunt deja istorie, în ambele state funcţionează principiul economiei de piaţă, suntem adepţi ai investiţiilor şi liberei circulaţii a forţei de muncă şi a capitalului, a protecţiei mediului. Aici vreau să punctez faptul că liderul delegaţiei, domnul Lucian Simion este  un specialist în protecţia mediului, un om cu o expertiză în ecologie, este cel care a sprijinit Vâlcea în a pune în acord dezvoltarea economică şi a mediului în perimetrul Carierei de la Bistriţa, astfel încât să nu aibă nimeni de suferit. Domnul Simion are de altfel un proiect, e vorba de  Proiectul Dunăre -Mekong, la care a contribui în calitate de prefect al Judetului Tulcea și apoi de Guvernator al Deltei Dunării. Pot spune că toată delegaţia din România formată din deputații Sorin Băiseanu, vicepreşedinte al grupului și membru ALDE, Vasile Gudu, secretar al grupului și membru PNL, a fost una pe măsură. Excelenţa Sa, Ambasadorul României, domnul Valeriu Arteni este un om apreciat la Hanoi  şi nu doar, în tot Vietnamul îi sunt recunoscute meritele. Domnul Arteni este respectat la nivel înalt şi faptul că relaţiile dintre ţara noastră şi Vietnam sunt pe făgaş bun, i se datorează în mare parte iar eu, personal îl felicit pentru munca sa cu reuşite în domeniul diplomaţiei- Şi nu în ultimul rând trebuie să mulţumim gazdelor, cei din grupul de prietenie vietnamezo-român, specialişti în domeniu, gazde care au reuşit să facă din această vizită una prodigioasă şi una care să constituie fundamentul unei relaţii bilaterale de succes”, a mai spus Eugen Neaţă. 

Grupul a avut pe agendă o vizită la Mausoleul și Vestigiile Ho Chi Minh în zona Palatului Prezidențial de la Hanoi și a fost primit apoi de Vicepreședintele Adunării Naționale.

De altfel România are în R. S. Vietnam peste 3.500 de specialiştii care au absolvit universităţi în România iar  Guvernul României a decis să acorde anual 20 de burse de studiu studenţilor vietnamezi, în baza programelor de cooperare bilaterală în domeniul culturii şi educaţiei.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *