Tradiții, cânt și voie bună, la Hora Costumelor de la Pietrari

Pietrărenii prețuiesc și respectă tradițiile străvechi. În fiecare an, de 47 de ani, în Duminica Floriilor, se mândresc cu arta populară, a creării și cusutului costumelor populare. De zeci de ani, în timpul iernilor grele, geroase, femeile coseau, se întreceau în a avea, de Paște, la biserică și în sat, cel mai frumos, creativ, colorat, împodobit costum popular. Acum, în timpul zilelor noastre, noi păstrăm costumele mamelor, bunicilor și chiar ale străbunicelor noastre, ne mândrim cu aceste capodopere și ducem mai departe tradiția.

Astfel că, de Florii, comunitatea s-a strâns să admire varietatea costumelor purtate începând de la copii până la vârstnici, atât a localnicilor, dar și a altor iubitori de port popular din comunele: Crețeni, Glăvile, Costești, Mădulari, Sălătrucel, Galicea, Bărbătești, Tetoiu, Scundu și Copăceni .

 

Parada portului popular a început, ca de fiecare dată, din fața Primăriei până în curtea căminului cultural unde, după  slujba de binecuvântare susținută de preotul Viorel Diaconu și urările de bun venit ale ale primarului Nicolae Moraru și ale președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, ploaia de primăvară a împiedicat desfășurarea tradiționalei hore a costumelor. Festivalul a continuat, în incinta căminului cultural, unde s-a desfășurat concursul creatoarelor și al purtătorilor de costume populare, iar pe scena din curtea căminului, numerosul public a vizionat formațiile artistice din Tomșani, Pesceana, Horezu și renumitul ansamblu local – Moștenitorii. După festivitatea de premiere a câștigătoarelor concursului de artă și creație populară, orchestra ”Rapsodia Vâlceană” împreună cu soliștii Mioara Raica, Cristina Udrea, Luminița Tănasie, Corin Dobrinescu, Maria Militaru și Rodica Nicolescu au susținut un veritabil spectacol, într-o atmosferă excepțională a publicului.

 

”Hora Costumelor este o tradiție pentru noi, o sărbătorim de 47 de ani, de fiecare dată mă uimește și mă bucură bucuria, devotamentul, mândria cetățenilor mei care defilează în costume populare. Mă bucură să văd participarea în număr mare a creatoarelor de artă populară din comuna mea. Mă bucură când văd că mămicile își îmbracă copilașii în costum popular, învățându-i astfel datinile și obiceiurile noastre culturală. Este o mândrie pentru noi, ca localitate, că ducem mai departe această tradiție împământenită, aici, la Pietrari. De fiecare dată, în cadrul unui concurs, premiem cel mai frumos costum popular, cea mai creativă creatoare, cele mai frumoase țesături, așteptând ca, la următoarea ediție, să admirăm alte și alte costume.”, a declarat primarul Moraru.

Claudia POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *