Steagul imperial roman descoperit la Horezu ar putea indica un alt drum roman spre Sarmisegetuza?

O descoperire epocală din zona Romani de Sus – Horezu, ar putea oare schimba datele istoriei cu privire la drumul ales de romani pentru a ajunge la Sarmisegetuza? Asta doar dacă descoperirea ar fi certificată oficial în acel perimetru şi însoţită şi de alte artefacte romane.

Pe platoul Romani, în urmă cu o lună, păstorii hurezeni au făcut o descoperire inedită, a doua din România, acvila romană, adică steagul imperial care mergea în faţa legiunii. Acvila era aşadar antemergătorul unei legiuni şi ea era pierdută doar în urma unei lupte. Să fi fost o luptă la Horezu?

Potrivit arheologilor de la Muzeul de Istorie vâlcean, acvila romană datează din secolul I-II, adică din momentul cuceririi Daciei. De aici se deschide o uriaşă serie de întrebări cu privire la drumul roman. Dacă privim datele istorice, Columna lui Traian, unde luptele de la cetatea dacică a Grădiştei sunt inscripţionate, se prea poate presupune că una din căile alese de armata imperială romană în Dacia a fost Valea Olteţului şi ulterior Transalpina.  Cum rămâne cu traseul de pe Valea Oltului şi a Băiaşului?

foto: Adevărul

 

Cel mai important stindard al legiunii era vulturul (Aquila), iar purtătorul său era numit aquilifer. Realizată din argint (din acest motiv nu s-a păstrat niciunul până în zilele noastre), simbolul era reprezentat ca un vultur cu aripile deschise pus pe o placă dreptunghiulară cu numele legiunii (LEG XIIIGEM) și montate într-un stâlp solid de lemn. Centurionul cel mai respectat al legiunii (primus pilus), era principalul responsabil pentru siguranța simbolului imperial – aquila, a cărei pierdere în luptă sau în alte condiții ducea la desființarea legiunii.

Alături de purtătorii stindardelor romane, se regăsesc și purtătorii de corn care dau semnalele de luptă (cornicen), grade militare care erau de mare demnitate în ierarhia unei legiuni.

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *