Cele mai frumoase culori ale Vâlcii sunt pictate de Dumnezeu pe şevaletul Perişaniului

Perişaniul, cetatea de legendă, locul unde s-a născut Ţara Românească nu este descoperit sau nu este apreciat la justa valoare. Dar şi dacă ar fi, localitatea situată la cea mai înaltă cotă din judeţul Vâlcea, unde casele se strecoară printre brazi, am putea spune că turismul de excelenţă are un terminal. Turismul montan, de patrimoniu, agro-turismul, rezervaţiile naturale, urmele istoriei, totul se regăseşte aici, în comuna situată la peste 800 de metri altitudine.

Vârful Loviştei, localitatea ca un castel cocoţat în cea mai frumoasă depresiune montană din România, cucereşte prin zecile de pârăie, prin satele care sunt montate de un Dumnezeu al românilor sub aripa fiecărui munte, aducând vers de toamnă în acest minunat paradis, unde Basarab I l-a pus la punct de la Robert de Anjou.

Mlăceni, Poiana, Pripoare sunt câteva din bijuteriile acestui crâmpei de univers, dincolo de munți. De fapt toată Țara Loviștei este Țara de Dincolo de Munți, țara păstorilor și a căutătorilor de aur, loc de poveste, locul zânelor din basmele vechi ale valahilor.

Şi ca unei localităţi elveţiene, unicat în România, să-i dăm un nume de staţiune, Primăria a început cel mai amplu proces de investiţii în infrastructură.

„Peste 37 milirade fonduri europene au fost alocate ca un avans pentru modernizare a tuturor drumurilor din comună. Vreau să spun că în 2 ani, toate arterele vor fi asfaltate iar dacă aşa cum a promis Consiliul Judeţean va prelua DN 7D şi îl va reabilita, vom avea o altă interfaţă. Plus că prin asfaltarea drumului prin Groşi, unde licitaţia a fost deja făcută, devenim un nod rutier, pentru drumul Transcoziei dar şi pentru drumul care vine dinspre Valea Oltului”, spune primarul Ion Sandu.

Cu un parc de poveste, cu primele 4 pensiuni, localitatea care gardează la nord Muntele Dragonului Dacic (Cozia), la Perişani se pot scrie istorii pentru încă 2000 de ani de acum înainte, care să continue mileniile anterioare.

Şi nu cred că mai e un secret pentru nimeni. Cele mai frumoase culori ale naturii, din Vâlcea, sunt pictate de Dumnezeu pe şevaletul Perişaniului.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *