Se schimbă radical paradigma politică: În 2024, duelul va fi între PSD (conservatorii) şi USR (progresiştii)

Aistăm treptat la o schimbare pe scena politică, una timidă în aceşti ani dar care va erupe în 2020, consacrându-se ca duel central în 2024, când scena politică va fi centrată pe două forţe clare – conservatorii şi progresiştii.

Sunt 6 ani de transformări care vor arunca în istorie partide populare sau liberale, acestea nemaivându-şi în real fişa postului. Într-o economie mondială de piaţă, partidele liberale şi-au atins limita maximă de existenţă, nemaifiind niciun adversar care să schimbe modul economic de fiinţare. Nu mai au duşmanul materialist-marxist, aşadar vor dispărea firesc, ca apărători ai capitalului. Împotriva a ce?

Astfel pe piaţa ideologică lumea se va disjunge în două mari caste – Tradiţia şi Avangarda. Confruntarea între sacralitatea şi relativitate. Între regulile decalogice şi cyber-democraţie. Lupta a început peste ocean, unde a câştigat exponentul conservatorilor în detrimentul elitelor din NDP (paradoxal, în războiul civil, lucrurile erau taman pe dos).

În Europa semnalele sunt destul de clare, privind transformarea structurilor politice şi a mentalităţilor, partidele care au rămas blocate în fişa postului au decăzut complet de pe podiumuri. Pentru că nu au înţeles care sunt adversarii, că suntem în era informaţiei, că societatea clasică are alţi compuşi.

Viitorul politic va prezenta o altă arenă, cu totul diferită faţă de cea din era industrială între stânga şi dreapta economică. Nu mai avem oţelarii şi magnaţii petrolului, lumea  a evoluat, tehnologia s-a upgradat, nu mai sunt furnale, ci milioane de servicii şi de antreprenori solitari au ocupat mapamondul. Nu mai avem clase muncitoreşti la Malaxa sau în cartierele irlandeze.

Avem altceva, avem o zestre genetică, un sac de tradiţii, un stil de viaţă, cutumele noastre pe de o parte şi avangarda. Lupta va fi între familia tradiţională, ca arhetip, nu strict sexual, ci tabietală, cu reguli, cu respectarea normelor, principiilor, a conduitei, a religiei şi de cealaltă parte Cyber-democraţia. Unde normele nu sunt sacre, unde egalitarismul vine să anuleze graniţele, barierele „boiereşti”, unde progresul înseamnă flexibilitatea jobului, a partenerului de viaţă, a regulilor – open society.

Vor apărea teme noi, multe deja sunt (imigraţia, justiţia, sexualitatea, războiul) care vor pune faţă în faţă patriarhalitatea şi corectitudinea politică. Taberele deja se critalizează.

În România, după toate aparenţele PSD se consacră opţiunea de vot pentru curentul conservator (patriarhal) iar în partea cealaltă, USR vine să ocupe colţul opus (cyber-politic). Din păcate pentru partidul Brătienilor, partida este deja pierdută, nu au înţeles că paradigma se schimbă şi au rămas captivi într-o gherilă care nu duce nicăieri, decât la rămânerea în jungla opoziţiei în timp ce viaţa evolueză în Mileniul III.

Amuzant sau nu, PSD se va duce spre o dreaptă ideologic vorbind, judecând pe sistemul algebric al definiţiei axei politice (conservatori Vs. progres), în timp ce USR sau orice alt partid progresist va fi stânga mileniului III.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *