Maşină rămasă într-un lac creat de torenţi la Sălătrucel, a fost scoasă de utilajele primăriei

În urma temperaturilor ridicate din ultimele zile, zăpezile căzute abundent săptămâna trecută în Vâlcea au început să se topească, multe terenuri arabile fiind inundate de apa scursă de pe versanţi.

Toate staţiile hidrometrice din Vâlcea amplasate pe cursurile de apă pe care s-au constatat, de-a lungul timpului, inundaţii măsoară debitele în creştere. Astfel sunt monitorizate râurile Olteţm Bistriţa, Lotru, Olt, Luncavăţ, Cerna, Pesceana dar şi pârâurile mai mici precum şi anumite torente care adună aceste ape..

Pentru a preveni revărsarea apelor provenite din topirea zăpezilor, toate primăriile trebuie să cureţe şi să întreţină şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, să monitorizeze punctele critice de pe raza localităţilor, acolo unde este cazul, să îndepărteze depozitele de deşeuri din albiile majore ale cursurilor de apă.

În aceste zile imagini cu terenuri indundate în judeţ sunt la ordinea zilei, asta şi din cauza faptul că fostele canale ale IEELIF au fost distruse în ultimii 28 de ani.

O situaţie inedită s-a petrecut joi la Sălătrucel, unde apele rezultate în urma topirii zăpezilor de pe versantul Cozia au provocat adevărate lacuri în zona Coisca. Asta din cauza unor lucrări particulare care au devenit adevărate diguri în calea apelor. Un astfel de lac a înghiţit o maşină parcată într-o curte care în ultimele 24 de ore se transformase într-o mare.

Primăria Sălătrucel a venit cu utilajul din dotare, tractorul John Deere pentru a scoate autoturismul din apă şi pentru a face o spărtură în digul creat. Operaţiunea a durat destul de mult, pentru a nu avaria maşina respectivă. Aceasta a fost legată cu gaşe şi scoasă din ape. Apoi cu cupa a fost spart un dig pentru a deseca astfel zona.

„Noi suntem pregătiţi pentru astfel de evenimente, temperaturile din aceste zile şi cele care vor urma este clar că vor angrena topirea zăpezilor de pe Cozia şi aici jos ne vom confrunta cu torenţi umflaţi şi trebuie să vedem cum stăm cu canalele colectoare pentru a diminua pagubele. Din păcate se vor reactiva şi vechi zone de alunecare de teren şi aici am informat cetăţenii care stau în zona lor”, a declarat Nicolae Sima, primarul din Sălătrucel

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *