Record în Europa, la Berislăveşti avem o ursoaică cu 5 pui

In timp ce padurile batranei Europe sunt pustii, noi avem de doua ori mai multi ursi decat ar trebui. De cativa ani incoace se inmultesc extrem de repede.

Acum o săptămână hăitaşii din Rădăcineşti (Berislăveşti) care au participat la o partidă de vânătoare, au avut surpriza mai puţin plăcută de a da peste o ursoaică aflată în hibernare, animalul având bârlogul chiar deasupra satului.

Speriat de zgomot animalul l-a atacat pe unul dintre hăitaşi dar apoi a fugit, lăsând bârlogul descoperit. Nu mare mirare a fost, când oamenii au descoperit în ascunziş, 5 pui prospăt fătaţi.

Localnicii sunt rugaţi de reprezentanţii Parcului Naţional Cozia dar şi Romsilva să fie astfel atenţi când se aventurează în zonă. 

Fauna Parcului National Cozia este bine reprezentată de aproape toate grupele mari de animale. Dintre vertebrate importanta deosebită o prezinta speciile de carnivore  mari: ursul brun – Ursus arctos, lupul – Canis lupus,  râsul – Lynx lynx, pisica sălbatică – Felix silvestris, dar şi ierbivorele: căpriorul – Capreolus capreolus, cerbul – Cervus elaphus, capra neagră – Rupicapra rupicapra etc. Alte specii întâlnite în parc sunt: jderul de copac – Martes martes, jderul de piatră – Martes fonya, bursucul – Meles meles, veveriţa –  Sciurus vulgaris, pârşul – Glis glis,  şoarecele de pădure – Apodemus silvaticus, ariciul – Erinaceus europeusetc.

16 comments

 • FLOREA M NÌCULÌNA

  GRĂDINA ZOOLOGICĂ CEA MAI APROPIATĂ. CU MAMA (URSOAÌCĂ)PÎNĂ SÎNT SCAPAȚÌÌ DE GREUTAȚÌLE MEDIULUI,
  CÎND AU CRESCUT REDAȚII MEDIULUI DE HABITAT PĂDUREA,
  RAR SĂ VĂZUT URSOAICĂ CU 3 URSULEȚII.
  E FRUMOS DE LA DISTANȚĂ.
  RESPECT,FELICITĂRI PENTRU, OAMENII, ÌMPLICAȚII ÎN SALVAREA FAUNEÎ,
  ACUM E TIMPUL DE DAT TARII LOR CARE NU AU URȘII,
  DAR PE AVANTAJE BENIFÎCE ROMÂNÍEÏ.
  MULT SUCCES,

 • Elena

  Asta cu „mai multi ursi decat ar trebui” e o gaselnita scoasa de vanatori care vor sa faca bani.

  • stramba-lemne

   In opinia mea, cred ca sunt prea multi ursi raportat la numarul arborilor din padurile Carpatilor. Iar ,,vanatorii” de lemn sunt extrem de voraci.

 • C. Silviu

  Doamna Niculina, greutatile mediului sunt gradinile zoo si oamenii. Unde-i logica?

 • Cristi

  sa ne spuna PSD-ul ce inseamna ‘noi avem de doua ori mai multi ursi decat ar trebui.’ !?

  cati ar trebui ???
  si cine i-a numarat si cand a facut asta???

  a facut PSD-ul estimari – din sediile lor – cat iesie din vanatoare si ..ati decis ca sunt prea multi?

 • PĂDURILE NOASTRE AU AVUT TOT CE LA TREBUIE ANIMALELOR DE TOT FELUL ! …. despăduririle se fac intenționat , dacă oameni se vor retrage spre munte de sărăcie să fie mâncați de animale ! … dar animalele pădurii se vor îndura de oameni ! … cei care omoară animalele să se roage la Dumnezeu ! … ar fi bine ca cei care le poartă …… de grijă să se gândească de două ori ce fac cu ele ! Omul e animalul cel mai periculos !

 • Militaru Andrei

  Cum adică ținuți la zoo?? Să-i iei din habitatul lor?? Cea mai mare prostie să faci așa ceva!! Pădurea este casa lor. Ei trebuiesc să învețe de la mama lor să supravietuiasca acolo. Chestia cu mai mulți urși decât în Europa da așa este dar nu acum propagandă pt vânătoare.. nu că ar fi mai multi decât ar trebui sau se ia în calcul cu pădurile ramase?!:)

 • Bogdan C.

  De ce i-au scos din barlog ??
  Avem o mimima decenta sa mai pastram putinele valori naturale ce mai sunt in tara asta ???
  „de doua ori mai multi ursi decat ar trebui” !!!??? ZAU ? O prostie colosala. Efectivele sunt in scadere drastica.
  Aveti macar idee cat de „stiintific” se fac evaluarile de fauna, chiar de catre vanatori, principalii interesati in cote de vanatoare cat mai mari ???

 • realizari

  „Nu mare mirare a fost, când oamenii au descoperit în ascunziş, 5 pui prospăt fătaţi.”

  Nu mica mirarea le-a fost…, ca doar nu se asteptau sa gaseaca tocmai 5 pui dintr-o femela de urs.

  deci, niste braconieri au lasat puii sa moara si au pornit pe urmele ursoaicei obosite, s-o faca trofeu… bravos! ala curaj de barbat viril.

 • Bazil

  „având bârlogul chiar deasupra satului.” – nu incercati putina traducere?

 • Pingback: „Minunea” de la Vâlcea: o ursoaică din Parcul Național Cozia a fătat cinci pui (VIDEO) – Ziar Info Iași

 • Alexandru

  Minune!! Criminalii au descoperit o ursoaica cu 5 pui. Ursoaica , care hiberna, fuge de frica pustilor care se aud. oare a supravietuit?!? Asta dupa ce a ranit un haitas, care de plimba si el Pe acolo ,fara intentii, ursoiaca s-a gandit Sa de trezeasca si Sa plece in urmarirea lui, ca se plictisea in barlog. Criminalii plini de bunatate, scormonesc barlogul, scot puii afara, anunta autoritatile, incredibil asa ceva !!!

 • Pingback: S-a întâmplat în România! Este record în Europa! O ursoaică are de două ori mai mulți pui decât ar fi fost normal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *