Acestea sunt cauzele pentru care Vâlcea are cel mai mic salariu din Oltenia, de doar 1.848 de lei…

Mai mulţi cititori au insistat să facem o analiză pertinentă privind cauza pentru care Vâlcea se află pe ultimele locuri din ţară şi ultimul din Oltenia ca nivel de salarizare.

Bun, facem un scurt rezumat: Vâlcea a ieşit din industria socialistă (necompetitivă) de stat abia acum 4 ani, fiind printre judeţele conduse, într-un mod anacronic, de o şhleahtă bolşevică, indiferent de partidele care au guvernat-o  timp de peste 25 de ani, şi asta doar pentru a avea pace socială. S-a dorit linişte, nu greve, nu revoluţii, ci doar să ne facem că muncim şi să ne prefacem că-i plătim…

Am tras cu dinţii de o platformă chimică muribundă, care a creat o cupolă mafiotă de netrecut: Oltchim, un combinat falit, condus de un management absolut îndoielnic (se măreau salariile când productivitatea scădea, adică se mituiau angajaţii să tacă); un CET care a însemnat o puşculiţă pentru parlamentari, mass-media şi alţi demnitari şi nu mai spunem ce şi cine… Uzinele Sodice Govora, până a fi salvate de polonezi, au fost o căpuşă judeţeană, aproape de faliment, dar care a însemnat trezorerie şi sinecuri de partid…

Vâlcea a fost judeţul unde mentalitatea comunistoidă a muncii la stat, prost plătită, dar sigură, a fost literă de lege. Am beneficiat şi de moşi în administraţie, care nu au renunţat nici în ruptul capului la menţinerea acestei stări de fapt, ajutaţi, aşa cum am spus, de manageri de stat, care şi-au achitat bine poziţia eternă.

Cine e de vină? Nu doar politicul, ci şi populaţia acestui judeţ, un judeţ „înflorit” forţat, în 20 de ani  de comunism (’65-’85), cu oameni de la orăşele şi sate, aduşi cu repartiţia şi care nu acceptau ideea de capitalism post-decembrist decât maximum prin trei gherete cu TEC şi două consignaţii, plus un birt de tablă. „Nu vrem şomaj, nu vrem restructurări, nu vrem privatizări!”. Acesta a fost dictonul care a condus Vâlcea până târziu după integrarea în UE.

Că buba a explodat, odată cu cancerul de la Oltchim, insolvenţa de la CET şi zbaterile cronice ale ultimelor rămăşiţe socialiste, a fost foarte târziu. Moşii care au condus Vâlcea nu au făcut niciodată lobby pentru autostrăzi, drumuri, ci doar au cârpit pe ici, pe colo. Cinic vorbind, ei se bucurau că mai trăiesc o zi-două în plus, d-apoi să vadă în perspectivă! Mă refer la toţi liderii care, conjunctural, au condus pe aici din ’90 până mai ieri…

Turismul vâlcean a dormitat zeci de ani pe beneficiul pensionarilor trimişi cu bilete de tratament – Ocnele Mari este cel mai bun exemplu despre cum ştrandurile socialiste rezistă şi azi. De aceea am avut, până de curând, doar plimbări cu apa în traistă şi mocheta socialistă în camerele cu televizorul Sirius de la hotelurile balneare jerpelite.

Da, abia de vreo 3 ani, Vâlcea a început să se pună pe roţi. Şi, de un an, chiar e pe plus, un plus mic, dar este: a crescut industria serviciilor, a micilor întreprinzători, a curajoşilor… Comentăm făţarnic faptul că au apărut Faurecia şi NEPI!!! De bine, de rău, sunt locuri de muncă, chiar dacă nu se fabrică aici rachete cosmice, dar se fac huse auto pentru Porsche, Mercedes sau BMW şi este primul concern străin care vine cu o investiţie de la ZERO! Peste 10 ani, lucrurile vor sta, probabil, altfel în judeţ – abia după autostradă, după ce, la Drăgăşani, Budeşti sau Bălceşti, vor funcţiona parcurile industriale la capacitate, după ce Oltchimul lui Vuza va funcţiona în mod real, după ce multinaţionalele vor plăti cinstit impozitele pe profit etc.

Deplângem Vâlcea socialistă şi vrem viitor economic, dar, ipocrit, plângem soarta a două licee falite, propuse pentru desfiinţare, care scot absolvenţi de 12 clase cu bacalaureat nepromovat şi care scriu fără cratimă, având o specializare doar în acte, ei fiind tămâie!

Da, cititorii noştri dragi, e cazul să se intervină cu bisturiul în acest judeţ. Că o face Gutău (penalul, infractorul sau cum îl mai numiţi în comment-uri), că o face generaţia tânără a preşedintelui de judeţ (comunistul, ciumatul roşu sau cum îi mai spuneţi), e bine că o face cineva! Restul, de teorii de „contributors”, „intelectualisme de „Republica” şi postăcisme metafizice şi haştagiene de net, suntem sătui până peste cap.

Da, aşa e, Vâlcea are salariul cel mai mic din Oltenia, de 1.848 de lei, din vina noastră, a tuturor celor care am votat şi slujit un judeţ socialist vreme de peste 25 de ani!

Liviu POPESCU

2 comments

  • Radu

    Vina este a noastra pentru ca acceptam ca firme precum anabella sau diana sa faca legea in oras si sa dicteze ei ce salarii se dau angajatiilor.
    Oriunde te duci in acest oras, la o firma sa te angajezi, primesti pastila ca nu poti primii un salariu mai mare pentru ca asa plateste si anabella,diana,boromir sau mai stiu eu care firma mare.

    • Popa Dorel

      Pai da ca se intalnesc mai toti patronii la Casa Valceana si acolo pun cam totul la cale (salarii preme interdictii de a migra de la ofirma la alta etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *