„Satul Transilvan” al Vâlcii, Câineniul, intră în 2018 cu noi proiecte de dezvoltare turistică

Câineniul a fost dintotdeauna o localitate care începe în Ardeal şi se termină în Oltenia de Sub Munte, dar cu margini şi în Muntenia de Vest. Poate că de aceea este total distinct în peisajul rural al Vâlcii.

O localitate bine dezvoltată, fixată în măduva muntelui, pe Valea Oltului, unde salutul este „No, bine” şi unde casele sunt mai degrabă pe modelul sibian decât pe cel vâlcean. Cu influenţe săseşti, cu vechi dominaţii austriece, Câineniul a fost cetate sau burg la mijlocul veacului XVIII, chiar cu numele de Strasburg sau Arxavia.

Azi, Câineniul caută drumurile de legătură spre creasta muntelui, creasta de mejdină a celor două regiuni istorice româneşti, unde apa se împarte în număr egal de izvoare, unele spre sud, altele spre nord. Câineniul se aşază şi pe Făgăraş, şi spre Parâng, şi, timid, este pe axa turismului montan.

Este o localitate care are o dinamică specială, cu o forţă de muncă majoritar navetistă spre Sibiu, cu tradiţie încă în păstorit, cu aşteptări mari în ceea ce priveşte Autostrada Sibiu – Piteşti.

„Se merge pe ridicarea calitativă a serviciilor, medicale, publice, pe calitatea drumurilor, pe siguranţa cetăţenilor şi, evident, spre turism. Există deja pensiuni turistice, există oameni care doresc să vină aici. Dar noi trebuie să avem o ofertă şi mai diversificată pentru cei care doresc o vacanţă la Câineni”, spune primarul Ion Nicolae.

Câineniul deschide Valea Oltului de Vâlcea, dar şi drumul spre inima Loviştei, spre cea mai frumoasă depresiune intramontană din România.

AP

9 comments

  • Dani Ancuța

    Bai nene Ciinenii nu a fost niciodată cetate cred că faci confuzie cu Turnu Roșu. Cit despre civilizație las-o mai moale. Lumea are wc-ul în fundul curții că nu au canalizare nu au nici trotuare. Dacă vrei civilizație dute pe Valea Uri că te dau rudarii pe spate. Păcat că zona are potențial turistic dar omul sfințește locul nu invers. Un jurnalist adevărat informează din minim 3 surse nu după ureche.

    • admin

      Arxavia. Restul nu comentez nea Ancuta

    • Cunoscator

      Turnu Rosu a fost punct de vama, dar cetati inca din timpul romanilor au fost pe intreaga Vale a Oltului, zona este foarte bogata investigii arheologice – cre pentru conservre, au fost acoperite partial.

    • Marian Pătrașcu

      Băi, nene Ancuța, tu ești cel confuzat, ca să nu spun mai mult! Câinenii au avut cetate care se numea Arxavia, sau Strasburg, ambele topoime însemnând „Cetatea de la drum”, primul în latină, al doilea în germană. Cetatea se afla pe Malu Podului, deasupra Monumentului Generalului David Prapogescu (crucea de marmură vandalizată de… cunoscători ca tine!) și a existat în perioada 1717-1739, adică în perioada stăpânirii austriece în Oltenia. A fost distrusă de către turci, în 1739, dar și azi se mai vede șanțul de apărare din partea de N-E. Câineniul a fost și cetate dacică – după toate probabilitățile, romană sigur – castrul roman Pons Vetus (Puntea Veche), ale cărui ruine erau vizibile până nu demult pe malul stâng al Oltului, la intrarea lui în Câineni de Argeș / Câinenii Mici, în punctul numit La Turnulețe. Între Câineni de Vâlcea / Câinenii Mari și Râu Vadului, în locul numit Ganga, există o placă de marmură – Placa de la Ganga situată la aprox. 50 de metri mai sus de șoseaua DN 7D – inscripționată în latinește prin care se laudă finalizarea Viei Carolina, șoseaua construită de austrieci care lega Oltenia tocmai ocupată de ei de Transilvania și a cărei traducere o găsești în „Monografia comunei Câineni – județul Vâlcea”, scrisă de subsemnatul și Nicolae Daneș (Ed. Fortuna, 2008), unde poți găsi și alte multe informații legate de istoria locului, una de-a dreptul fabuloasă! Așa că nu mai bate câmpii (fără grație!) și pune mâna și documentează-te înainte de a deschide gura sau scrie ceva! Felicit pe autorul acestui articol scurt, dar bogat în informații!

      • TEA URECHE

        Multumesc MARIAN ,felicitarile mele pentru tot ce faci pentru cunoasterea istoriei regiunii noastre in general a Tarii LOVISTEI,sper ca an curand vom avea si autostrada care sa ridice si mai mult prestigiul acestor locuri frumoase ale CAINENIULUI si ALE LOVISTEI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        MI_A placut foarte mult cand ai scris cu ani an urma,istoria catelului meu drag URSEI,prietenul drag necuvantator al copilariei mele!!!!!!!!!!!MERSI si sa aveti un AN bun plin de sanatate,fericire si multe realizari!!!!!!!!!!!

    • Marian Pătrașcu

      Aaa, am uitat – vezi Ancuța că (cacofonie inevitabilă!) ești și puțin agramat, mai pune mâna pe un manual de limba română.
      Pun prinsoare că nu te-ai prins unde bat, așa că iată, îți spun, ca să nu mori prost: Valea Urii, nu Valea Uri, iar faciltățile turistice de acolo nu sunt ale rudarilor, tot respectul pentru cei care-și văd de treabă!

    • Peteleazã Monica

      Dani Ancuta eu zic sã te mai documentezi înainte sã faci comentarii despre Câineni poate wc în fundul curťi îl ai tu în 2018

  • Ionel Lupu.

    Toata stima, d-le ing. Patrascu Marian!
    Simplu si la subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *