Motelul Capela, vechi simbol al Râmnicului, ulterior bordel de 2 ore, ruina ultimilor 5 ani, se pare că are totuşi viitor

Sau cel putin aşa notează săptămânalul Ziarul de Vâlcea. Astfel acesta a fost cumpărat de administratorul companiei de IT din Râmnicu Vâlcea, Ivex Computers.

„se aude că lichidatorul judiciar Siomax SPRL a reuşit să vândă celebrul cândva Motel-restaurant Capela din Râmnicu Vâlcea, distrus complet şi adus în faliment de către Nicolae Minea, fostul acţionar majoritar de la SC Alutus SA. În ultimii patru ani, imobilul a mai fost scos la licitaţie, dar nu s-a prezentat nimeni ca să cumpere „restaurantul” Capela. Acum, din câte se aude, cel care a achiziţionat obiectivul turistic este patronul Ivănescu, de la firma de calculatoare şi software SC Ivex SRL, iar preţul plătit către lichidatorul judiciar ar fi de sub 400.000 euro, având în vedere starea de degradare”, (Ziarul de Vâcea).

A fost,  zeci de ani, simbolul Râmnicului. Când te vedeai cu cineva din afara judeţului şi spuneai de unde eşti, te întreba imediat: „Aaa, frumos acolo, la voi, pe munte, la motelul ăla, Capela”.

Zâmbeai cu mândrie. Chiar dacă nu era munte. Era dealul Râmnicului, unde, acolo, în mijloc de pădure, în 1971, se inaugura, cu mare pompă, una din clădirile simbol ale oraşului. Un motel care se prelungeşte în pădure. Unde, de la fiecare cameră, puteai mângâia o frunză de fag. De unde păsările îţi vesteau că e dimineaţă.

capela1Un motel cât un hotel de cinci stele. Deasupra oraşului, care privea Râmnicul până dincolo, spre marginea Oltului de est. Acesta era motelul Capela. Puţine oraşe ale României se puteau lăuda, în acei ani, cu o clădire impunătoare ridicată la cotă.

La marginea unui cartier select, unde locuiau securişti, activişti de partid, toată spuma PCR, toată directorimea fabricilor socialiste, pe vârf de deal, s-a ridicat acest frumos motel. Cu un restaurant select, unde se asculta seara  Santana,  ABBA, Boney M.

Cu o terasă din lemn, rustică, unde se putea mânca bine, tradiţional, locul frecventat de străini sau de mari actori ai României: Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Ion Dichiseanu sau de cântăreţi gen Similea, Dan Spătaru, Chiriac, capela3atunci când, în oraş, erau Spectacole de Varietăţi. Mişu Fotino era fascinat de acest hotel al Râmnicului.

 Aici au fost găzduite, în anii ’80, toate loturile străine de handbal feminin. A fost un regal. Ulterior, s-a construit şi un camping, pentru că erau multe cereri de cazare.

Anii ’90 sunt anii începutului Mega Escrocheriei Minea. Marele infractor Minea reuşeşte să pună mâna, în acel haos legislativ, pe cele mai frumoase obiective turistice ale Vâlcii – Popas Comanca Olăneşti, Hotel Alutus, Ştrandurile Ocniţa şi Ocnele Mari, Peninsulele Ostroveni.  Minea este cel care, pe mână cu autorităţile din acea vreme, distruge capela2turismul din Vâlcea. Crimă abominabilă, pentru care ar trebui pus la zid şi foc fără somaţie.

Cea mai mare boală a anilor de după revoluţie: cancerul Minea, acest infractor aflat la arest! De toate aceste obiective simbol se alege praful.

Uşor, campingul devine bordel de noapte, iar după anii 2000, tot hotelul devine bordel cu ora. Anumite camere aveau chiar aparatură sofisticată, pentru a filma dezmăţurile cu VIP-urile locale. Ulterior, se spune că erau folosite pentru şantaj.  Tariful era de 50 de lei pentru o cameră, pentru 2 ore, iar patronatul a reuşit, în acest mod, să ţină în funcţiune o clădire care se degrada de la o zi la alta.

În cele din urmă, acum trei ani, odată cu arestarea lui Minea, motelul-bordel se închide definitiv. Azi este o ruină, loc unde boschetarii Vâlcii dorm şi trăiesc. Este scos la licitaţie, a ajuns la valoarea de 6 miliarde lei, dar nimeni nu-l cumpără până la informaţia actuală, furnizată aşa cum spus, de colegii de la Ziarul de Vâlcea.

Istoria frumoasă a Râmnicului s-ar stinge altfel încet pe unul din cele mai frumoase dealuri simbol ale oraşului – Dealul Capela.

4 comments

 • Felis Matei

  Sa speram …ca se v-a întampla ceva în sensul bun….

 • Cecile C.

  Societatea Ivex Computers se pricepe la turism atita cit se pricepe la constructii. In acest sens
  sta marturie ultima lucrare facuta la tunelul de la McDonald’s. Dar cum a intrat in rindul clientelei politice , sa auzim numai de bine, dar , exista riscul ca , acest simbol al orasului sa dispara definitiv de pe
  harta orasului.
  Ramine de vazut.

 • Marius Georgescu

  pai la 400.000 de mii a luat destul teren nu mai vb de constructii o fi si asta tot d-alu Gutau. Asta motelul sub 400.000, Gutau terenurile de sub liceele Oltchim si Henri Coanda, ce o mai urma? Parcul Mircea cel batran, livada Episcopiei, nu ca n-ar mai fi incercat sa o ia … astia or sa va ia si terenul de sub blocurile voastre si nici atunci nu vedeti realitatea si ii laudati. Nu o sa faca nimic Ivanescu ca toata viata a fost de fatada cu firma lui pentru altii la fel ca si ala cu Romanor. treziti-va fratilor la realitate. L-au tinut asa in degradare intentionat. Unde mai gasea asta tern cu 20 de euro metrul patrat in oras. Sunteti nebuni sau orbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *