Cât de mult va îmblânzi PSD „Justiţia? Asistăm la prăbuşirea castelului din cărţi de joc al lui Macovei&Băsescu

Să luăm, de exemplu, Liceul Mecanic 2, că tot e la modă subiectul. În vorbirea populară, se spune că acest liceu este populat cu o faună de elevi nu tocmai duşi la biserică, cu note mediocre, care fumează, beau, consumă etno, chiulesc la greu (să mă scuze cei care nu se încadrează în acest arhetip). Bun, deci vorbim de un liceu mai puţin frecventabil.

Peste noapte ,se decide transformarea acestui liceu într-un liceu militar. Adică noi reguli, mult mai severe sau duse la extrem de dure. Interzicerea fumatului, chiulului, băutului, învoiri stricte pentru ieşirea în oraş. Ce mai, vorbim de o transformare cu 180 de grade a regimului de disciplină, aplicat însă aceloraşi elevi, cei din vechiul Liceu Mecanic 2. Ce se va întâmpla în următoarele zile? Jumătate din elevii acestui liceu vor fi exmatriculaţi sau aflaţi în diferite forme de pedepse…

Am dat aceste exemplu pentru a înţelege, sociologic şi psihologic, fenomenul amplu care se petrece în aceste zile cu legile justiţiei. Este o integrală matematică asupra societăţii româneşti pentru a ajunge la o funcţie primitivă, nu cea originală din anii 2004, ci  una relativă, cuprinsă în acest interval 2005 – 2017.

Regimul Macovei, susţinut de preşedintele Băsescu, a venit cu o lege aproape inchizitorială pentru poporul român. Din punctul meu de vedere, absolut ideală, una care arată cu adevărat un mecanism sever de disciplină; este exact liceul militar de care am pomenit mai sus. Numai că vorbim de un popor român (şi o clasă politică  – cele două nu pot fi diferenţiate) prea puţin evoluat şi aflat într-o etapă de început a integrării spre zona civilizat- apuseană. Adică, poporul român se afla undeva la nivelul Mecanic 2. Dar în proces de evoluţie. Nu mai eram în era Văcăroiu, depăşisem primitivul deceniu ’90-2000. Dar nu eram nici pregătiţi pentru a intra într-o justiţie inchizitorială, care să impună reguli unor personaje prea puţin evoluate. Nu eram scandinavi!

Astfel, am ajuns la un abuz sau la un exces de justiţie, de sânge, de ghilotinări, care, precum în revoluţia franceză, au luat-o razna, devenind din ce în ce mai exigente, mai restrictive. Am ajuns să arestăm un pădurar pentru un prejudiciu de 3.700 de lei sau medici pentru şpăgi de 200 de euro sau poliţişti pentru 100 de euro mită. Nu spun că gestul lor este unul demn sau acceptabil, dar se puteau găsi alte metode punitive: recuperare de prejudiciu, muncă în folosul comunităţii, nu ghilotina!

Pentru că toată lumea din România are un grad de „furtişag”. De la mica evaziune fiscală până la un bilet de tramvai sau cleştele de pe şantier. Sunt primari care şi-au pierdut mandatul pentru că au participat la o şedinţă de Consiliu de Administraţie al unei şcoli, iar un alt edil şi-a pierdut mandatul pentru că a iertat un condamnat de a face muncă în folosul comunităţii. Da, cazuri de încălcare de lege, dar sunt pure găinării, pentru care însă a fost folosită ghilotina. Dragnea, inclusiv condamnat pentru dosarul Referendum, adică cea mai de râs dintre condamnări.

O lege mult prea dură, impusă, precum o inchiziţie, unui popor care este balcanic, oriental orientat spre descurcăreală… Aşa s-a construit cel mai dur sistem de justiţie într-o ţară care este departe de mentalitatea danezilor sau a suedezilor. Un Liceu Mecanic 2 nu poate ajunge peste noapte liceu militar! Va exista o opoziţie din ce în ce mai dură a elevilor raportată la restricţiile care sunt impuse de noul sistem şi care poate culmina cu o revoltă şi cu o anulare a acestei noi orânduri, cu toată susţinerea sau critica din exterior a unui inspectorat şcolar.

Asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm elevii la nivelul de Mecanic 2. Dar sunt etape intermediare de creştere a calităţii, el poate deveni mai întâi un liceu teoretic, ulterior Colegiu şi, după alt timp, liceu militar. Timp în care vin noi generaţii, standardele de exigenţă cresc treptat, din mers, fără o impunere ostilă. Şi poate că da, azi, în 2017, ajungeam la nivelul de a aplica sistemul inchizitorial al lui Macovei & Company.

Din păcate, această forţare a saltului de la Ev Mediu la Iluminism, fără a trece prin punctul de echilibru, duce azi la destrămarea sistemului Macovei. Să sperăm că nu se va duce  undeva la o relaxare totală, la o degradare a chiar Mecanicului 2 spre liceul de cooperaţie din Mizil… Să sperăm că îmblânzirea justiţiei se va duce spre un punct decent, cu anumite restricţii, cu legi umane şi nu chiar fărădelegi.

Asta este explicaţia sociologică a ceea ce se petrece acum pe scena politică. Nu poţi forţa niciodată nota în contratimp cu evoluţia unei societăţi, se va forma totdeauna o reacţiune care va creşte şi care, la un moment dat, îi va mătura pe cei care se erijează în Terapeuţii şi Promotorii unei naţii.

În concluzie, legile justiţiei promovate de PSD şi ALDE vor trece, indiferent dacă Iohannis le va refuza o dată. Aceste legi vor demola castelul din cărţi de joc ridicat de  Macovei şi Băsescu. Ce va urma sau dacă va rămâne măcar fundaţia, asta e dilema…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *