Cofinanţările la proiecte, omoară primăriile! UAT Fârtăţeşti – fără salarii de patru luni!

În timp ce toate primăriile din judeţul Vâlcea şi din ţară au majorat salariile angajaţilor conform legii salarizării, unitatea administrativ teritorială a comunei Fârtăţeşti nu a mărit nici măcar cu un leu lefurile salariaţilor, iar de patru luni, cei 39 de salariaţi nu şi-au primit retribuţiile. Şi asta pentru că, Primăria plăteşte sumele dobânzilor la cofinanţarea proiectelor care se ridică la 19 miliarde de lei vechi.

Nicolae Voicescu, primarul localităţii a declarat că «… abia acum două săptămâni ne-am luat salariile pe luna iulie. Nu am majorat salariile, dar cu toate astea ne omoară cofinanţările la proiecte pe care trebuie să le suportam. Avem 19 miliarde de lei vechi doar la proiectul pe Fondul de Mediu, la apă şi canal. Această sumă am împrumutat-o, dar avem dobânzi la împrumuturi, lunare, pe care trebuie să le achităm. Proiectul este încheiat de un an de zile, satele Becşani, Nisipi, Gârnicet, Dejoi şi Şotani au apă şi canal, deci lucrarea e finalizată, dar noi plătim şi acum dobânzi la acest împrumut şi mai avem cofinanţări şi la alte proiecte, la cele pe OG 28, dar şi pe AFIR. Avem arierate de peste 25 de miliarde de lei.  Sunt 39 de salariaţi, 13 la primărie şi restul la Centrul Multifuncţional şi la Evidenţa Populaţiei. La Centrul Multifuncţional, de exemplu, avem cinci copii cărora zilnic, le dăm mâncare, transport etc. Direcţia Copilului este parte în acest proiect şi nu a dat niciodată niciun ban. Au ajuns salariaţii primăriei să îşi cumpere alimente, « pe caiet », cum se practică la ţară. Avem toţi rate la bănci şi nu putem continua aşa. Preşedintele Consiliului Judeţean cunoaşte situaţia noastră şi ne-a promis că ne va ajuta la rectificare cu 4 miliarde lei vechi. Anul acesta nu s-a făcut nicio rectificare, ca niciodată, şi mai este o lună şi se termină anul. », a concluzionat Voicescu.

Comuna Fârtăţeşti are în administrare 20 de sate, cu 106 km de drumuri comunale, , cu drumuri agricole în lungime de 8,788 km, toate școlile și grădinițele din comună modernizate, baze sportive în satele Rusănești, Fârtățești și Dozești, cămine culturale din mai multe sate reabilitate,  parc de agrement în satul Rusănești, dispensar în satele Dozești și Fârtățești și un centru de servicii sociale în Giulești, dotat și utilat după standarde.

Claudia POPA

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *