La Horezu (Vârful Romani) va fi construită, anul viitor, o pârtie modernă de schi

Horezu va avea anul viitor o pârtie de schi modernă, în microstaţiunea Vârful Romani, terenul fiind deja concesionat de un ivestitor macedonean, după cum declară primarul Nicolae Sărdărescu.

„Am semnat actele de concesiune, investitorul se va ocupa în primăvară de construcţia acestei pârtii moderne, care va avea şi un aspect spectaculos. Va traversa, pe o pasarelă, drumul Vârful Romani – Vârful Ursu. Sau se va găsi varianta unui mic tunel, funcţie de înclinaţie şi de gradul de acoperire de zăpadă. Pârtia va avea peste 1 100 de metri, prima din complexul de schi. Aceasta pleacă de la cota 1.700. Am văzut proiectul şi este cu adevărat foarte interesant. Sperăm că, după preluarea drumului, cei de CEZ vor fi receptivi şi prompţi şi vor începe investiţia în aducerea curentului electric sus. Nu au motive să ezite, pentru că se estimează un număr de 2 000 de consumatori sus, pe Vârful Romani”, spune primarul Sărdărescu.

Edilul crede că zona Horezu va fi mai căutată în viitor decât zona Lotru, dar, în acelaşi timp, afirmă că „Vâlcea va deveni cel mai atractiv judeţ turistic din România”.

„Spun asta pentru că pentru, că în afara celor 2 staţiuni montane de sus, de pe Vârful Romani şi Vârful Ursu, aici există o ofertă pe turism monahal, tradiţii, gastronomie. Cel puţin 20 de oameni sunt interesaţi de înfiinţarea unor puncte de gastronomie locală”, a mai adăugat primarul din Horezu.

Stațiunea Vârful Romani de la cota 1600 este deja o comunitate care numără 100 de pensiuni, cabane, case de vacanță, răsfirate pe tot platoul muntelui, în jurul Mănăstirii cu hramul Adormirii Maicii Domnului, poate lăcașul de cult situat la cea mai înaltă altitudine din România. O meteoră, cum o alintăm aici noi, enoriaşii simpli ai Vâlcii.romani1

Aici, la opt kilometri de Horezu, pe un drum care șerpuiește printre fagi până la serpentine, apoi, printre brazi, până sus la platou, autoritățile locale, alături de obștea din zonă, au decis construirea unei stațiuni montane.

Povestea începe acum 10 ani, când un vis a fost pus în aplicare, un vis care s-a numit o stațiune nouă. Nu s-a dorit copierea modelului Rânca, dar tocmai Rânca a fost stimulentul. Adică, în toată Oltenia, cea mai apropiată stațiune de munte unde mergeau doljenii, vâlcenii, gorjenii era Rânca. Era cazul să avem orgoliu – cu peste o treime munte, la Vâlcea nu aveam așa ceva, o stațiune în care amatorii de munte să vină, să se relaxeze, romani2să simtă de aproape aerul de la peste 1.500 de metri.

Astfel, platoul Vârfului Romani a fost lotizat și împărțit în parcele de până la 1.000 de metri pătrați și apoi scos pentru concesiune. Primele cabane apar în apropierea unui culturi de afine și ultimele se pierd pe drumul către vârful Ursu, la marginea rezervației de bujor de munte. Iar în mijlocul acestei stațiuni, care se întinde pe zeci de hectare, se află un lăcaș de cult, ridicat de un om de afaceri din Sibiu, Dumitru Creștin, în memoria fiicei sale, decedată la 25 de ani.

Liviu POPESCU

 

One comment

  • Alexandru

    Peisaje superbe,dar infrastructura 0.Daca te incumeti sa urci de Crăciun o sa mai poti pleca de Paste, primăria nu misca un deget,degeaba platim impozite si utilitati ca de deszapezit nu deszapezesc.Am construit cabane degeaba,pe tot parcursul iernii nu se poate ajunge,norocosi sunt cativa care si au construit primele cabane pe platou,se deszapezeste doar pana la partie si oricum prost,fara sa ai posibilitatea de a te oprii pt ai permite celui care urca sa treaca pe langa tine,atat de redusi sunt cei care lucreaza pe acel tractor cu freza.Trebuie sa te dai jos sa dai la lopata 1 ora ca sa poti crea un loc unde sa poti trage pe dreapta.Asta e Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *