Incredibil, 23 de salariaţi merg zilnic la un cămin de bătrâni… fără bătrâni

Da, se întâmplă în Vâlcea, mai exact în oraşul Bălceşti, unde, de mai bine de o jumătate de an, nu s-a ajuns la niciun numitor comun în privinţa căminului de bătrâni din localitate.

Pe scurt: Acum 100 de ani, familia Otetelişenilor a ridicat, în acest târg oltenesc, un dispensar, care, ulterior, a devenit spital, o unitate sanitară ce deservea peste 40.000 de locuitori.

Nu suntem în măsură să judecăm performanţele medicale ale spitalului sau utilitatea sa, cert este că, în 2011, Guvernul Boc decide închiderea spitalului, alături de alte vreo 100 din ţară. În locul acestora, prin HG, sunt înfiinţate cămine de bătrâni, cu finanţarea guvernamentală a cheltuielilor asigurată pentru 5 ani.

La expirarea termenului de finanţare au început problemele, pentru că povara fiscală a căzut pe umerii administraţiei publice locale sau judeţene.

Pentru simplul motiv că autorităţile locale afirmau, şi pe bună dreptate, că, atât timp cât bătrânii nu sunt localnici, ci sunt şi din judeţ, contribuie la cheltuieli fie primăriile de reşedinţă ale rezidenţilor, fie Consiliul Judeţean.

În 2017, situaţia s-a complicat, datoriile s-au adunat, din timp în timp CJ Vâlcea a reuşit să achite din ele, iar apoi, Primăria Bălceşti, mai exact primarul Constantin Aleca, a decis că, dacă nu există şanse pentru reînfiinţarea spitalului orăşenesc, mai bine închiriază clădirea unor firme private medicale, care pot să funcţioneze şi să contribuie astfel la veniturile bugetului local, asigurând, totodată, servicii medicale comunităţii.

Consiliul Judeţean Vâlcea nu a fost de acord cu acest lucru şi a cerut un parteneriat cu CL Bălceşti pentru înfiinţarea unui Centru de Îngrijire şi Asistenţă pentru persoanele cu handicap.

Executivul local a contestat această decizie şi a cerut, în această vară, în repetate rânduri, desfiinţarea Căminului de Bătrâni prin hotărâre de Consiliu Local, numai că votul nu a trecut, consilierii PSD opunându-se de fiecare dată.

În ultima săptămână, ultimii rezidenţi ai centrului au fost mutaţi în cadrul unităţilor DGASPC, iar efectiv, la această oră, în Căminul de Bătrâni nu mai este niciun bătrân. Au rămas doar cei 23 de salariaţi, care vin la muncă.

Ultima şedinţă de Consiliu Local a avut parte şi de un eveniment „funny”. A fost propusă, de consilierii PSD, o iniţiativă prin care se solicitau bani pentru stingerea datoriilor şi probabil că ar fi trecut şi proiectul cu privire la închiderea căminului. Numai că exact consilierii PSD au părăsit sala atunci când s-a ajuns la acest punct care includea şi propria lor iniţiativă.

Aşadar, azi, la Căminul de Bătrâni din Bălceşti nu mai există niciun rezident, dar… 23 de salariaţi vin la muncă. Pentru ce?

Soluţia se poate găsi doar prin dialog, între CJ Vâlcea şi Primăria din Bălceşti, pentru a se lămuri situaţia. Argumentele municipalităţii cu privire la inoportunitatea înfiinţării unui CIA chiar în zona civică a oraşului sunt pertinente. Cu toate acestea, este nevoie de un serviciu medical în zonă, că e public, că e privat, el este necesar, pentru că cele mai apropiate unităţi sanitare sunt la minimum 40 de km distanţă.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *