Consiliul Naţional PNL de la Braşov a decis – „În 2020, România va avea un partid unic: PSD!”

Suntem în anul 2020, România, iarnă, după alegerile parlamentare.

Prezenţa la vot estimată, potrivit exit-poll, undeva la 32 – 35%. PSD obţine peste 57 – 59% dintre sufragii, ALDE are 10%, PNL reuşeşte un 7,8% şi UDMR 6%. Restul o serie de partide mici de dreapta obţin scoruri între 4 şi 5%, cu şanse minime pentru USR ca la final totuşi să treacă pragul.

Ludovic Orban iese cu maimuţa la declaraţii şi spune fericit că obiectivul de a trece pragul parlamentar a fost îndeplinit, în ciuda analiştilor care spuneau altceva.

La Vâlcea, PSD a obţinut ambele posturi de senator, 5 deputaţi iar, la limită Lovin şi Buican aşteaptă redistribuirea pentru a vedea cine va primi al 6-lea mandat. Scorul pe judeţ sare de 67% pentru PSD, PER are 11%, ALDE şi PNL se apropie de 10%, cu uşor avans pentru ALDE.

Nu este nimic impredictibil la aceste scoruri, mai ales după alegerile locale din vară, când 75 de primari au fost votaţi pe mandat PSD, 5 PER, la PNL 5 şi 4 edili ALDE. PSD deţine majoritatea absolută, într-o alianţă cu PER şi ALDE, Constantin Rădulescu fiind deja la al doilea mandat.

Sperie pe cineva aceste predicţii? Par cumva neadevărate? Din păcate, pentru democraţia din România, este un scenariu absolut realizabil, mai ales după ce am văzut Consiliul Naţional PNL de la Braşov.

PNL face tot posibilul ca în 2020, România să fie guvernată de partidul unic. Este meritul sau vina PSD?

În nici un caz. PSD a ştiut să-şi concolideze electoratul, a ştiut să joace practic, a investit în imagine, a venit cu o garnitură nouă de politicieni locali, unii chiar cu ceva de spus, a reuşit să fructifice fiecare greşală a PNL, neintrând în polemici inutile, ferindu-se de hârjoana şi atacuri gratuite.

Cea mai mare vină pentru „România – partid unic în 2020”, nu aparţine nici electoratului, nici presei, nici PSD, ci doar strict PNL. Un partid care zi de zi, se scufundă într-o mlaştină din care nu va mai ieşi. De la Orban, la nivel naţional şi până la Buican, la nivel local, nu asistăm decât la circ, istericale, zbierete, ipocrizii, lipsă de mesaj. Un cumul de factori îndepărtează pe zi ce trece orice elector de acest partid. PNL orbecăie între înjurături pe Facebook, lipsă de viziune, teoretizări ermetice, lipsă de investiţii în imagine, o propagandă cu şi prin mijloace necredibile.

Scenariul cu România partid unic este cutremurător prin consecinţe. Puterea absolută a PSD la nivel naţional şi local poate genera monştri pentru democraţie. O cenzură a publicităţii, o cenzură pe idei, o omogenizare politică a unui sistem, o ejectare a oricărei forme de opoziţie. PNL Vâlcea are toate şansele să-şi ţină şedinţele de partid ulterioare prin foste puncte termice dezafectate, să aibă câteva fiţuici sporadice, tipărite prost în care să-şi exprime niscai mesaje. Vinovaţi Gutău sau Rădulescu? sau Neaţă? Sau Oteşanu? Sau Cocoş? Nu, vina aparţine lui Buican şi a peste 80% din activul PNL Vâlcea care ar trebui să-şi dea demisia în bloc. Să nu mai vorbim la nivel naţional…

Consiliul Naţional PNL nici măcar nu a fost subiect de media naţională de ştiri. Un accident din Ialomiţa a fost mult mai analizat la televiziunile naţionale sau ninsorile din Făgăraş şi Parâng.

La finalul Consiliului Național de la Brașov, liderii PNL au declarat război total PSD. Aşa şi?

Unde vă este electoratul, asta au uitat cei de la Braşov să spună….

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *