În solidaritate cu lupta împotriva cancerului la sân, clădirea CJ Vâlcea va fi anul viitor luminată în roz

Prezent la întâlnirea prietenilor care luptă împotriva cancerului la sân, preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, a evocat suferinţa de 22 de ani a unei foarte bune prietene care „din păcate azi nu mai este printre noi”

„Dar lupta Elizei, pe mine personal, m-a marcat. Demnitatea, curajul, credinţa Elizei, care azi nu mai e printre noi, dar ştiu că ne priveşte de acolo, nu pot fi descrise prin cuvinte”, a mai spus Rădulescu.

Acesta a promis că anul viitor, clădirea Consiliului Judeţean Vâlcea va fi luminată în roz.

„Cred că azi trebuie să vorbim despre optimism, despre încredere, cred că trebuie să vorbim şi despre Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este în toate. Şi aici suntem printre prieteni şi vreau ca la anul să fim mai mulţi decât azi. Stând lângă Eliza, ştiu ce înseamnă această luptă dar mai ştiu că optimismul şi încrederea pot vindeca. Toate ni le dă Dumnezeu. Consiliul Judeţean Vâlcea este într-o ofensivă în ceea ce priveşte dotarea spitalului. Pentru că avem o clădire modernă, dar ne trebuie şi echipamente medicale. La fel cum ne trebuie oameni şi trebuie să lucrăm şi la atitudinea unora din Spitalul Judeţean din Vâlcea. Vă asigur că voi lupta cu toată energia mea ca, la spitalul nostru să avem un mamograf(…) La anul, clădirea Consiliului Judeţean Vâlcea, va fi luminată în roz”

Cauzele cancerului mamar nu sunt pe deplin înţelese. Acest lucru înseamnă că este dificil de spus de ce o femeie poate dezvolta cancer mamar, iar o alta nu.

Anumite aspecte, cunoscute ca factori de risc, pot schimba probabilitatea ca cineva să dezvolte cancer mamar. Există anumiţi factori în privinţa cărora nu se poate face nimic, însă alţi factori pot fi schimbaţi.

Riscul de a dezvolta cancer mamar creşte odată cu înaintarea în vârstă. Cancerul mamar este mai frecvent în rândul femeilor de peste 50 de ani care au trecut de menopauză. Opt din 10 cazuri de cancer mamar apar la femeile de peste 50 de ani.

Pentru femeile cu vârsta între 50 şi 70 de ani, este recomandabil să efectueze periodic examinări de screening pentru cancer mamar.

Dacă există rude apropiate care au suferit de cancer mamar sau cancer ovarian, este posibil să aveţi un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar. Cu toate acestea, întrucât cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei, este posibil ca acesta să apară mai mult de o singură dată în cadrul aceleiaşi familii din întâmplare.

Cele mai multe cazuri de cancer mamar nu sunt ereditare (acesta nu se transmite genetic), deși unele studii au demonstrat că anumite gene, cunoscute sub numele de BRCA1 şi BRCA 2, pot creşte riscul de dezvoltare a cancerului atât mamar, cât şi ovarian. Este posibil ca aceste gene să fie transmise de la părinte la copil. O a treia genă (TP53) este, de asemenea, asociată cu risc crescut de cancer mamar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *