Începând de azi, municipiul Râmnicu Vâlcea are, în cele din urmă, o Piaţă Publică

Nu spunem dacă e frumoasă sau urâtă, însă, putem afirma că în cele din urmă, după 4 ani de şantier obositor în centrul oraşului, avem o Piaţă Publică.

Nu sunt de acord nici cu cei care deplâng soarta „metroului”, fosta piaţetă socialistă, cu mozaic, în care noi pionierii şi oamenii muncii de la oraşe şi sate defilam de 23 august şi 1 mai. Fosta piaţetă avea doar verdeaţă, în rest era o combinaţie tâmpă între amfiteatru de plastic şi mozaic socialist.

Nu ştiu dacă Râmnicul antebelic avea o piaţă pietonală, am înţeles că era Piaţa Călăraşilor, un fel de agoră care închide Bărăţia. Acum are un spaţiu generos, cam mult prea deschis, faţă de cum eram obişnuiţi şi pune în valoare din păcate, blocurile comuniste de la Romarta şi insalubura de acum Casă de Modă, cu celebra firmă cu nume proletcultist „Sârguinţa”

În sine, Piaţa Publică nu este un dezastru cum ne place să spunem pe Facebook, este o agora modernă, cu o fântână arteziană, cu spaţii de odihnă şi care păstrează 1/3 din fosta, mă refer la zona cu verde dinspre Romarta. Are o legătură subterană cu 3 ieşiri cu zona Union, Cozia şi McDonald’s. Important este că are o parcare subterană de 200 de locuri, ceea ce este cred cel mai important aspect, plus că anulează trecerile de pietoni din zona Coziei.

Iluminatul este unul modern şi dacă o cuplăm cu parcul Mircea cel Bătrân, atunci Râmnicul chiar  beneficiază de un spaţiu de promenadă suficient pentru zona centrală.

Primarul Mircia Gutău a declarat că următoarea etapă este reabilitarea tuturor clădirilor care încojoară acest spaţiu, ceea ce deja, cum am mai spus, este necesară.

În rest că e varianta optimă, că nu e, vinovaţi se fac cei din juriul care acum 4 ani au ales acest proiect, deşi mi se părea, sincer, mai bun cel clasat pe locul 2.

Concluzia este simplă, de azi, Râmnicu Vâlcea are o Piaţă Publică, loc de întâlnire, mitinguri, socializări, concerte, terase de vară, o zonă civică dedicată cetăţii.

Liviu POPESCU

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *