Merkel, un nou mandat de cancelar; Extremiştii însă au 13%

Alegeri parlamentare Germania 2017. S-au închis urnele în germania, iar primele sondaje arată că partidul Angelei Merkel a câștigat detalat în fața lui Martin Schulz. Partidul de extremp dreapta AfD a obținut peste 13% dintre voturi.

UPDATE 19.02: Rezultatele sondajelor arată că CDU, partidul Angelei Merkel a câștigat alegerile, obținând cel mai mare număr de voturi – 35% dintre sufragii. Principalul contracandidat, Martin Schulz și Partidul Social-Democrat a obținut 20%.

Surpriza vine din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, AfD este a treia formațiune politică din germania după ce a obținut în jur de 13% dintre sufragii.

Angela Merkel, actualul cancelar al Germaniei, pare să se îndrepte spre al patrulea mandat, indică cele mai recente sondaje. Cei doi candidaţi pentru funcţia de cancelar, Merkel şi Martin Schulz, au încercat până în ultima zi să îşi mobilizeze alegătorii. „Fiecare vot contează”, a spus actualul cancelar.

La alegerile de duminică, germanii au avut două buletine de vot. Unul pentru alegerile generale și unul pentru cele locale. Ambele voturi sunt menite să aleagă cei 598 de membri ai Bundestagului – parlamentul unicameral al Germaniei. Partidul care va câștiga cel mai mare număr de locuri va încerca să facă un guvern de coaliție și liderul va deveni cancelar.

Pe primul buletin de vot electorii vor alege dintr-o listă de candidați locali pentru a-și reprezenta districtul. Candidatul care obține cele mai multe voturi în fiecare raion câștigă un loc în Parlament, ocupându-se astfel jumătate din locurile din Bundestag – 299.

Pe al doilea buletin de vot se va alege dintr-o listă de partide politice. Restul de 299 de locuri sunt distribuite între partide pe baza procentului de voturi primite la nivel național. Doar partidele care obțin peste 5% dintre voturi la nivel național întră la redistribuire.

Scopul acestui sistem de vot complicat este acela de a permite germanilor să își aleagă direct reprezentantul care să se ocupe de problemele punctuale ale comunității, raportat la preferințele personale, și separat partidul care să conducă țara. Acest sistem electoral complex este un rezultat al îmbinării beneficiilor reprezentării directe și proporționale, încercând în același timp să nu facă aceleași greșeli care au dus la fragmentarea Republicii Weimar din perioada interbelică.

Ultimele sondaje efectuate înaintea scrutinului de duminică arată că Angela Merkel și partidul ei conservator va înregistra o nouă victorie după ce vor obține în jur de 35-40% dintre voturi, în timp ce social-democrații lui Martin Schulz vor fi aleși de 20-25% dintre alegători.

Analiștii spun că în acest moment, germanii par să prefere stabilitatea pe care Merkel a adus-o în calitate de cancelar – mai ales pe fondul creșterea influenței mișcărilor populiste în alte țări europene și a intensificării incidentelor teroriste pe continent.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *