Vechea cetatea Phrateria (Grădiştea) redevine o comună cu rol strategic în axele comerciale ale Vâlcii de Vest.

Localitatea vâlceană Grădiştea a fost milenar vorbind, un nod comercial important, aici întâlnindu-se cărările care veneau dinspre Dunăre spre munte, cu cele care mergeau dinspre Gorj spre capitalele Ţării Româneşti. De altfel, aici a a existat acum 2000 de ani, cea mai importantă cetate dacică – Phrateria, distrusă abia în 105 de armatele romane, în drumul spre Sarmisegetuza.

Cetatea de la Grădiștea, după cum spune învățătorul – preot, Dumitru Cumpănașu (1900 – 1986), a identificat-o, pornind de la un studiu al lui Grigore Tocilescu (1850 – 1909) ce a vizitat cetatea, ca fiind Phrateria, distrusă de romani și ilustrată pe Columnă prin scenele 94 – 98. Cu ocazia efectuării unor săpături la cetea dacică din Grădiștea, s-a stabilit că prin imediata apropiere a ei, trece un drum vechi de culme, denumit “Drumul Muierii”.

Acest drum pleacă de la ieșirea din vechea cetate getică – Sucidava (Corabia) până la Sarmisegetuza. Același drum, “Drumul Muierii”, este menționat și de Vartolomei Todeci în “Plaiul Dorului”, ca vechi drum al transhumanței. Pe aici mergeau spre inima Olteniei (până la Leu, lângă Craiova și de acolo la Bistreț, lângă Calafat) ciobanii cu turmele lor, spre Dunăre pentru iernat.

Acest drum se suprapune de altfel cu actualul DN 67B, până la Drăgăşani şi apoi urmează linia DN 64 până la Dunăre.

Prin lucrările de infrastructură, în acest an, Grădiştea revine la importanţa nodului rutier şi comercial, asigurând prin drumul spre Roşiile, scurtarea drumului dinspre Vâlcea de Vest spre Vâlcea de Mijloc.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *