Primăria Bălceşti insistă pentru transformarea Căminului de Bătrâni într-o clinică multifuncţională

Primaruil din Bălceşti, Constantin Aleca, este decis să facă toate demersurile ca fostul spital din oraş, fie să devină un cămin de bătrâni doar pentru populaţia oraşului, fie să devină o clinică modernă multifuncţională.

„Nu acceptăm alte idei aici ineficiente. Bun, spitalul a fost desfiinţat, avem cămin de bătrâni, cu finanţare acum de unde? Da, suntem de acord să fie cămin de bătrâni dar dacă îl finanţăm noi, acesta să fie exclusiv pentru rezidenţii din Bălceşti. Noi am sugerat şi varianta onestă, ca primăriile de domiciliu ale bătrânilor care vor să vină aici, să contribuie şi ele cu aport financiar. Nu a fost receptivă ideea. Noi nu putem suporta cheltuieli pentru rezidenţi din alte localităţi. Porpunerea nostră este şi aceea de închiria spaţiul pentru cilinici moderne multifuncţionale, laboratoare de analize, de care este mare nevoie aici, în această parte de judeţ, unde avem peste 40.000 de locuitori. Ar fi ideal dacă s-ar redeschide spitalul din Bălceşti, aşa cum erau declaraţiile în campania electorală dar, sincer, sunt slabe speranţe”, a declarat edilul din Bălceşti.

Odiseea Spitalului din Bălceşti este una interesantă şi dramatică. În anul 2011, guvernul Boc decide închiderea mai multor spitale din Românie, în Vâlcea, singura unitate care cade victimă este spitalul orăşenesc din Bălceşti, spital vechi de peste 100 de ani, creat la începutul secolului de boierii Otetelişeni. Dramatic este că în ziua închiderii, un bătrân a murit chiar pe treptele spitalului.

Acesta a devenit Cămin pentru Vârstnici, cu finanţare guvernamentală 5 ani. Din anul 2016, sarcina finanţării acestei instituţii a revenit autorităţilor judeţene şi locale, numai că povara financiară este una destul de mare pentru autorităţi.

În acest an, au apărut divergenţe între Consiliul Judeţean care doreşte transformarea într-un Centru pentru persoanele cu handicap, în timp ce Primăria Bălceşti nu este de acord cu această idee, solicitând redeschiderea spitalului sau desfiinţare căminului şi transformarea într-o clinică multifuncţională.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *