Cel mai frumos şi discret festival din România se petrece de 9 ani la Vâlcea, pe malul Lacului Vidra: „One Love Gathering”

Voineasa a revenit acolo unde a stat mulţi ani, în topul staţiunilor montane. O adevărată regină a munţilor, prinsă în chingile Munţilor Parâng, adulmecând râul Lotru şi oglindind, nopţi la rând, luna plină, pe crestele şi prin pădurile de molid ale Vâlcii. Voineasa revine şi este din nou o staţiune între stelele României.

Începută ca obşte de ciobani acum câteva sute de ani, pe fir de apă de munte, în patria haiducilor, Voineasa devine punct economic în anii ’70, când au loc cele mai mari lucrări hidrotehnice din România.

Comuna mică, împrăştiată pe Voineşiţa şi Lotru, la 80 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, într-un arhipelag de munţi frumoşi, Voineasa se populează cu miile de constructori ai Complexului Hidrotehnic Vidra – Ciunget. Aici începe odiseea celei mai frumoase staţiuni de munte din Vâlcea.

Se descoperă în timp calităţile ozonului de aici şi Voineasa se dezvoltă, între anii ’70-’80, ca o bijuterie pe cerul balnear al României. Beneficiind de o colecţie impresionantă de peisaje de vis, Voineasa întră în atenţia regimului comunist, care demarează cel mai mare proiect sportiv-turistic. Ceauşescu doreşte nici mai mult nici mai puţin decât organizarea Olimpiadei de Iarnă la Voineasa. Se pregătesc microstaţiunile Vidra, Alba, Mura şi Obârşia Lotrului, cu punct central la Voineasa.

Numai că anul 1989 stopează totul şi începe declinul uneia din cele mai căutate staţiuni din România. Sindicatele postdecembriste accelerează jaful şi dezastrul unei staţiuni care a pregătit, timp de 10 ani, olimpicii României la matematică. Sau unde lotul de canotaj al României venea în cantonament.

Voineasa revine acum pe turnantă, asta după ce Obârşia Lotrului a explodat şi după ce Transalpina Ski Resort şi şoseaua Transalpina au devenit repere naţionale şi internaţionale pentru turişti.

Dar mai e ceva. O minune. La Vidra, se produce, de opt ani, poate cel mai frumos şi discret festival din România.

Pe malul Lacului Vidra, în luna august, are loc, de opt ani, un superb festival de muzică reggae, cu artişti şi public din afară. Cu reguli stricte, cu respect pentru munte. Un minunat imn pentru munte.

„Este vorba de festivalul One Love Gathering, ajuns în acest an la ediţia cu numărul 8.

ONE LOVE este singurul eveniment anual din România axat pe aducerea culturii sistemelor de sunet și muzicii reggae către oameni. Începând cu anul 2009, acest eveniment adună tot mai mulți frați și surori în același spirit și, încă de la început, a devenit posibil numai cu un sprijin uimitor și o bună energie din partea mai multor participanți. Ei au devenit parte din această poveste și împreună am modelat ceea ce este astăzi.

Într-un fel, o comunitate mică s-a dezvoltat și continuă să crească.

Credem că această adunare a devenit cel mai reprezentativ punct de întâlnire din România pentru cei care iubesc muzica reggae, dar și o mare oportunitate pentru cei care doresc să descopere această cultură. Având atât de mult feedback pozitiv, ajutor și resurse care vin împreună cu idei frumoase, se pune acum la punct o nouă perspectivă asupra modului de a crește această viziune, dar păstrând acel sentiment magic care face ca atât de mulți oameni să se întoarcă mereu.

Ne place muzica reggae și modul în care este livrat prin sisteme de sunet în munți. Până acum, am încercat să reunim toți cei care rezonează cu noi în această atitudine de respect față de Mama Pământ. Credem cu tărie că dansul în natură și vibrarea pe același ritm are potențialul de a genera o energie care unește toate lucrurile vii și dă naștere unui nou tip de relație între noi. România este o frumoasă bucată de pământ și unul dintre cele mai sălbatice locuri din Europa, unde puteți găsi încă unele dintre cele mai profunde legături cu elemente naturale și povești din cele mai vechi timpuri.

Mesajul conștient din muzica noastră este mai bine înțeleasă atunci când respirăm aerul proaspăt al Carpaților, cu acele vederi uimitoare. Deci, dacă doriți să faceți parte din această aventură sau pur și simplu să vă bucurați de o adunare de șapte zile și de un experiment cultural ca modalitate alternativă de a vedea realitatea, începeți să vă pregătiți vacanța următoare – prima săptămână a lunii august va fi o mare călătorie muzicală.”

One comment

  • Zgavarogea Cornea Elena Georgeta

    Ori ,eu am fost sub un clopot de sticlă amenajat termopan ,ori, voi n-ați făcut o promovare cât să ajungă și la vreo 30 km de la Voineasa …dar va fi un alt august cu o primă săptămână și voi fi acolo …. mă bucur mult pt genul reggae pe care-l prefer și îl voi asculta .Pe curând !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *