Vâlcea – PSD 75%, restul (Pseudo)elite şi dogmatism PNL

Râmnicu Vâlcea nu are o elită. Sau mai bine spus, nu are o grupare Cărtureşti, una de esenţă, una de dezbatere, de idei, un contingent al intelighentiei într-un club ideologic, unul care să se constituie într-o fabrică de analiză şi care, de ce nu, să propună chiar figuri politice de viitor.

De ce nu are? Sunt „en” motive, care sunt cauzate ba de ermetizarea unei vieţi culturale care nu a trecut niciodată de râul Topolog, care s-a autonomizat extrem de superficial într-o combinaţie nefastă de socialism urban, socialism industrial şi socialism intelectual. Nu există centre universitare, nu există o viaţă post teatrală, nu există cluburi sau cafenele, nu există o sevă cu fond, nu există o economie corporatistă, nu există segmentul tinerilor „de carieră” între 18-25 de ani, cu venituri de peste 1000 euro.

De aceea, Vâlcea nu are opoziţie, o opoziţie a elitelor, iar PSD este singurul partid de mase care reuşeşte să recepteze atât mesajele masei dar în ultimul timp, graţie deschiderii pe segmentul de vârstă al generaţie noi de lideri, să obţină validare şi din partea intelectualilor de centru, mai puţin fanatici în discursuri şi haterism.

Un mic exemplu, mai degrabă vorbeşti ” de ale vieţii cu Lucian Rădulescu, decât cu Victor Stănculescu”. Devine mai puţin angoasat să teoretizezi viaţa judeţului cu Constantin Rădulescu, decât să pavoazezi militant acelaşi aspect cu Cristian Buican. E drept, se poate vorbi şi cu Romulus Bulacu, Victor Popescu sau Samy Vîlcu dar acestea sunt doar nişte reminescenţe ale unei opoziţii cândva de spirit la Ion Cîlea şi Dumitru Persu.

Lipsa unei elite urbane, de profunzime, a propus pentru 2017, un PNL Vâlcea strict dogmatic dar un PSD Vâlcea, de gen open society, mult mai domestic şi colorat dacât gri cenuşiul din catacombele liberalismului vâlcean.

Priveam într-o seară şi „vaga elită fără fond” a opoziţiei de pe Facebook. Şi am înţeles că nu are nimic din corporatismul celor din Piaţa Victoriei din ianuarie 2017, deşi, se aseamănă pe ici pe colo cu TFL (ca ambalaj). Aşadar, cu mari diferenţe: Guralivismul unor dudui şi a unor oarecare indivizi ai pseudoelitelor vâlcene este de o maximă ipocrizie. „Plâng pe spinarea săracilor dar aleargă după înavuţiri şi după inşi cu bani, unii lucrează la stat, sunt funcţionari publici cu timp liber, dar mesageri de dreapta sui generis, le miroase orice, oricând şi oricum, un mimetism occidental de tip fiţe, etc”. Nu sunt un club al elitelor, ci doar un conclav de fals şi ipocrizie care au un limbaj format strict din următoarele sintagme, obscuramente, finalitate a unor silogisme medicore „PSD corupţi şi comunişti, Gutău infractor, dezastru economic, Vâlcea falimentară, ruină socială, Râmnicu Vâlcea distrus, declin”.

Un haterism de modă, un fel de crai de curte nouă, susţinuţi de câteva instituţii media care nu şi-au mai găsit rostul după apocalipsa Roibu&Bălan, sub coordonarea Ion Cîlea.

Aşadar PNL Vâlcea ca partid dogmă deja, merge pandant cu un conclav al elitelor de Vâlcea, afundându-se mai mult în tenebre, decât să-şi cultive un mesaj de oportunitate şi de construcţie. Îmi pare rău, sincer, că Vâlcea nu are opoziţie şi nu are un pol de reechilibrare politic. Şi nu o va avea, cât timp 90% din activul de partid al actualului partid  de opoziţie nu va dispărea.

Dar nu sunt eu în măsură să le dau indicaţii, în autosuficienţa lor, se vor trezi răstigniţi în 2020, cu un scor de 11 – 12 procente, scor de metastază. Ce a dus la această minimalizare a vocii opoziţiei în Vâlcea?

Două elemente fundamentale:

Un universalism al discuruslui noilor lideri ai PSD, spărgând canoanele Cîlea, Vlădoiu, Persu, anulând astfel miza consacrată a discursului Buican&PNL (deci nu o recompensă financiară, cum greşit se traduce în discurusul PNL. Partidul lui Cîlea era mult mai altruist financiar şi avea mai mult pârghii socio-economice de recompensat tribunii!).

Încremenirea în proiect a opoziţiei, cu un discurs teoretic, metalizat, judiciar,  fără argumente şi mai ales, trâmbiţat de personaje necredibile şi fără charismă.

În realitate, concluzia care ar trebuie să fie una amară, pentru PNL:  Vâlcea are deja o acoperire de peste 75% PSD, partid care nu mai este unul de lider (ca pe vremea lui Cîlea), ci este partid care a ocupat nu doar stânga dar şi vacuumul de centru, prin… team spirit.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *